Posjetili smo baku Šteficu Čavužić (78) iz Krapine, koja zbog neimaštine živi u neljudskim uvjetima – nema struju, vodu niti kupaonicu

“MUČIM SE, TRPIM I SVE PREŠUTIM”: Iako je kupila svijeće za slučaj nužde, na spavanje ide čim padne mrak, a vodu uzima iz obližnjeg bunara

Objavljeno: 16.10.2018. ivanabelosevic

Štefica Čavužić (78) iz Krapine živi sama u malom stambenom prostoru, u kojem je tek mali hodnik, trošna kuhinja sa štednjakom na drva i krevet u kojem spava. Kuća joj je, zbog oštećenja i dugogodišnjeg neodržavanja, u iznimno lošem stanju, sa starim prozorima i oštećenim i prljavim zidovima. Na težak život pun odricanja je navikla, a prima oko 900 kuna socijalne pomoći.
– S tim primanjima živim jako slabo, idem dva, tri puta u dućan, kupim najosnovnije stvari od šećera, soli, mlijeka i kruha i ne ostane mi ništa, ostanem, kako se kaže “gola i bosa”, bez ičega. Mučim se i trpim i sve to prešutim u sebi. Obilaze me volonteri Hrvatskog Crvenog križa. Naime, imam pravo na program “Pomoći u kući”, pa mi oni donose jedan topli obrok na dan. Da nije toga, bila bih gladna. Također dođu i dva puta tjedno da mi počiste po kući – otkrila nam je baka Štefica, koja je prilikom našeg dolaska, taman krenula u dućan kako bi prodala nekoliko plastičnih boca koje je uspjela prikupiti.

“Nemam ništa”

U kući u kojoj živi nema struje ni vode, pa vodu uzima u obližnjem bunaru. Struje nema već 26 godina, otkad joj je umro suprug.
– Bez struje je teško, ali sam se već naviknula. Kupim si svijeće pa ako mi navečer treba, zapalim, ali uglavnom idem spavati kad padne mrak. Nemam televizor, hladnjak, telefon, kupaonicu niti sanitarni čvor. Snalazim se kako god mogu. Prije sam radila u vrtu i bavila se poljoprivredom, a sada više ni to ne mogu. Danas nemam ništa, sve je obraslo u korov, ali su mi to pomogli očistiti susjedi preko puta – žali se starica.
U razgovor se uključila i susjeda Dragica, koja živi preko puta. Rekla nam je da baka Štefica ima jednog sina koji je na sezonskom poslu na moru, ali on zapravo od svoje pete godine živi s njezinom obitelji, a ne s majkom. Naime, majka se o njemu nije mogla brinuti, pa joj ga je oduzela socijalna služba.
– O njemu je u medijima stvorena jako loša slika, blati ga se, ni krivog ni dužnog, a on uopće nije loš čovjek. Inače živi kod nas, ja mu perem, peglam i mi smo mu sve dali i školovali ga. Moj muž mu je polubrat. Završio je za kuhara i konobara te kasnije Ekonomski fakultet, ali posao tu nije mogao dobiti i otišao je sezonski raditi na more. Radi kako bi zaradio novac i nešto si ovdje napravio. Dobio je i ponudu za posao iz Engleske i ako sad kad se vrati tu neće ništa naši, otići će tamo – otkrila nam je susjeda.
Rekla je i kako je sin majci prije odlaska pripremio i drva za ogrjev.

“Marljiv i puno radi”

– Tu je bila hrpa smeća, ali je sve to on očistio. Unutra su bili i štakori, pa je i to riješio. Sredio joj je i to da dobije jedan obrok dnevno jer se ona ne može brinuti sama za sebe i teško se snalazi. U dućanu joj je znao kupiti sokove, pivu ili nešto drugo jer ona to ne zna. Jako mu je teško što se, nakon medijskih objava proteklih dana o životu njegove majke Štefice, tako loše o njemu piše po Facebooku. Danas mi je rekao da od muke ne može ni raditi – kroz suze govori susjeda Dragica.
– Prije više godina nevrijeme je odnijelo i dio krova na kući u kojoj živi Štefica, pa je unutra curila voda i od tada su sve prostorije bile vlažne. Taj krov smo pomogli popraviti suprug, kćer i ja. Ostalo sin ne može popraviti, jer nema od kud platiti. I sad ga svi napadaju i mrze, a nije ni ubil’ ni ukral’, marljiv je i puno radi – zaključuje .
Hrvatski Crveni križ je u suradnji s HRT-om pokrenuo akciju “Uz nas niste sami – za dostojanstven život”, kojom se starijim osobama želi omogućiti pravo na dostojanstvenu starost. Nadaju se, između ostaloga, da će Štefici Čavužić pomoću donatora i ljudi velikog srca omogućiti obnovu krova, zamjenu prozora i uređenje zidova koje je nagrizla vlaga. Akciju možete podržati pozivom na broj: 060 9001 (cijena poziva 6,25 kuna s PDV-om) ili uplatom na račun – IBAN: HR0523600001502387496 u Zagrebačkoj banci. Akcija traje do 31. listopada.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba