Ecija Ojdanić pobjednica je trećeg Festivala monodrame “Monok@”, koji je ove godine imao rekordnu posjećenost, a vrlo su pozitivne i reakcije publike na odabir predstava

“U Krapinske Toplice do sada sam dolazila na kupanje, a kao kazališna glumica bila sam ovdje prvi puta, i odmah nagrada. Fantastično!”

Objavljeno: 15.10.2018. zagorjeinternational

Ecija Ojdanić pobjednica je trećeg Festivala monodrame “Monok@”, koji se prošlog tjedna održavao u Domu kulture u Krapinskim Toplicama. Stručni žiri osvojila je monodramom “Bobočka ili drugih sto stranica Filipa Latinovicza”, napisanoj prema kultnom romanu Miroslava Krleže.
– Jako sam sretna, bila je stvarno oštra konkurencija i moram priznati da sam mislila da će nagradu osvojiti netko od mojih muških kolega. No, bile su žene u žiriju i ja mislim da je to presudilo, zatim Krleža, koji stoji iza mene, kao i činjenica da je nas dvoje na sceni, pa je moj suprug malo šarmirao poslije. Šalim se, mislim da je ono najvažnije kod ove predstave da iza nje stoji jedan tako snažan pisac kao što je Krleža, to je jedna kompletna predstava i jako mi je drago, očekivala sam da ljudi neće prihvatiti tako nešto teško i ozbiljno, ali dogodilo se da je umjetnost pobijedila i jako smo sretni – otkrila nam pobjednica Festivala, dodavši kako je Krapinske Toplice posjećivala i prije, ali isključivo u privatnom aranžmanu.

Crna mačka

– Kao kazališna glumica ovdje sam prvi puta, i odmah nagrada. Fantastično! – kaže Ecija, koja je kao nagradu primila skulpturu crne mačke, zaštitni znak Festivala, a izradila ju je mlada zagrebačka kiparica Alana Kajfež.
– Izradila sam mačku crne boje, koja ima sekvence šljokica, a u oči sam joj stavila Swarovski kristale i svake godine oni će biti drugačije boje. Imala sam želju napraviti nešto malo drugačije. Svi crnu mačku zamišljaju kao visoku, tanušnu, a ja sam upravo zbog toga željela napraviti malo punašniju i umiljatu. Puno mi znači što sam upravo ja izabrana za izradu glavne nagrade, koju je prošle godine dobio Jan Kerekeš, a ove godine Ecija. Stvarno mi je velika čast – otkrila nam je Alana.
Kako kaže selektor Festivala Darko Putak, bila je ovo najuspješnija godina do sada.

– Moram priznati da sam presretan. Dojam svih sudionika, glumaca, ali i publike, jest da je ova godina bila najuspješnija do sada. Posjećenost predstava ove je godine bile dupla veća u odnosu na prošlu, a sretan sam i što sam ove godine uspio selektirati predstave na način da je svaki dan igrala sasvim drugačija predstava. Čak i kada se radilo o dvije Krležine monodrame, one su bile vrlo moderno napravljene, a na kraju je Ecija i pobijedila s jednom od njih. Obuhvatio sam sve spektre, od komedije do drame, i vrlo sam zadovoljan – kaže Putak, a nas je zanimalo kako to da su kao mjesto održavanja “Monok@-a”, izabrane upravo Krapinske Toplice.
– Dugogodišnji sam prijatelj načelnika Krapinskih Toplica i prije tri godine smo onako neformalno, uz neku kavu, razgovarali o tome. Ja sam mu predložio da se napravi ovaj Festival jer su po meni Krapinske Toplice pravo mjesto za to. Festival raste iz godine u godinu i ja mislim da ćemo mi za četiri – pet godina postati stvarno respektabilno mjesto kazališnih događanja u Hrvatskoj za tu vrstu teatra – ističe Putak.

Savršeni dojmovi

Pobjednici je nagradu na nedjeljnoj završnici Festivala, uručio predsjednik Općinskog vijeća Krapinskih Toplica Zvonko Očić.
– Dojmovi su savršeni, u odnosu na prethodne dvije godine vidi se veliki napredak, i u broju posjetitelja, ali i u kvaliteti izvođača. Svih šest dana dvorana je bila dobro popunjena, radi se o jednom respektabilnom broju i pokazalo se da je odluka da se ovakav kulturni događaj odvija upravo u Krapinskim Toplicama, bio pun pogodak – rekao nam je Očić.
Zanimalo nas je i je li imao svog favorita među odigranim predstavama.
– Kao sportaša, oduševila me predstava koju je prvog dana odigrao Tarik Filipović, “Ćiro”, međutim, Ecijina predstava je bila na nekoj višoj razini i zasluženo je pobijedila. Cijenim odluku žirija. Očekujemo da će ovaj kulturni događaj postati tradicija te da će Krapinske Toplice, između ostaloga, postati prepoznatljive i po tome što se ovdje održava Festival monodrame. Već sada pozivam publiku u Krapinskim Toplicama, u cijelom Hrvatskom zagorju i šire, na četvrto izdanje “Monok@-a” – zaključio je Očić.
U Krapinskim Toplicama su, u sklopu trećeg “Monok@-a”, igrale sljedeće predstave: “Ćiro“, u izvedbi Tarika Filipovića, “Ja tata“, u kojoj igra Rakan Rushaidat, “Krležina Saloma (ili Requiem za mladog umjetnika)“, sa Selmom Mehić, “Perverznjak“, kojeg je odigrao Vladimir Andrić, pobjednička monodrama “Bobočka ili drugih sto stranica Filipa Latinovicza”, a Ecijom Ojdanić i Villemom Miličevićem i predstava “Jelinek vs. Jelinek“, u kojoj glumi Mada Peršić, a odigrana je u nedjelju, posljednje večeri Festivala, prije proglašenja pobjednika. (ab, jj)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba