Uoči velikog boksačkog spektakla u Areni Zagreb, razgovarali smo sa Zlatarščankom Ivanom Habazin, koja ove subote brani naslov svjetske prvakinje po IBO verziji

Pod budnim okom bivšeg Kličkovog trenera, odradila pripreme u JAR-u: “U najboljoj sam formi do sada, nadam se pobjedi”

Objavljeno: 04.09.2018. Jelena Jazbec

Zlatarščanka Ivana Habazin (28) u ožujku je u Beču osvojila naslov svjetske prvakinje po IBO verziji. Čudesna Ivana dominirala je protiv Gruzijke Elene Sikmašvili i slavila prekidom u petoj rundi, te je osvojila pojas po IBO verziji u srednjoj kategoriji.
Ove subote čeka je novi izazov, i to na domaćem terenu. U Areni Zagreb branit će naslov protiv Gifty Amanua Ankrah iz Gane.
– Ne znam puno o svojoj protivnici, no iz sparinga koji sam odradila u Južnoafričkoj Republici, mogu reći da su boksačice ondje puno jače fizički, no tehnički smatram da sam bolja, tako da u tome vidim svoju prednost. Pripreme su gotove, slijedi relaksirajući tjedan do meča. Dva mjeseca spremala sam se u južnoafričkom gradu Meyertonu, 40 kilometara udaljenom od Johannesburga. Mjesto je smješteno na dvije tisuće metara nadmorske visine. U početku je bilo teško trenirati, ali nakon prilagodbe, to jako pospješuje razinu fizičke spremnosti. Imala sam i ozljedu lakta koja me izbacila dva tjeda iz treninga, no uspjela sam to sanirati i bit ću spremna za borbu – ističe Ivana.

Važan test

– Odradila sam tri tjedna sparinga s dvostrukom svjetskom prvakinjom Ornellom Domini, zatim Majom Šarić i Sarom Luzar Smajić iz Zagreba, te Dominikom Ratkovićem, Arijanom Goričkim, Stipe Brčićem i Patrikom Čelićem. Svima njima sam izrazito zahvalna jer smatram da su mi pomogli da budem u najboljoj formi do sada. Nadam se da ću pobijediti i dat ću sve od sebe da to i ostvarim. S obzirom na to da sam promijenila trenera te je moj sadašnji trener James Ali Bashir, nekadašnji trener Vladimira Klička, morala sam učiti i nove stvari, tako da će ovaj meč isto tako biti jedan test za mene, da vidim kako ću se prilagoditi tim novim stvarima i snaći u ringu – rekla nam je Ivana, otkrivši i kako će se tijekom ovog tjedna izolirati od društvenih mreža i svega onoga što bi je mogli omesti u nastojanju da se u potpunosti fokusira na subotnju borbu.

Filip Hrgović

Inače, Arena Zagreb će biti domaćin spektakularne boksačke noći, u kojoj će zvijezda večeri, hrvatski boksač teške kategorije Filip Hrgović krenuti u osvajanje WBC naslova, a osim Ivaninog, bit će tu još pet mečeva.
Ivana je bila svjetska prvakinja nakon što je u ožujku 2014. godine osvojila IBF pojas, nakon toga je izgubila od Norvežanke Cecilie Braekhus, najdominantnije boksačice današnjice, u meču koji je odlučivao o vlasnici IBF, WBA, WBC i WBO pojaseva. Nakon toga izgubila je i od Šveđanke Mikaele Lauren. Zlatarščanka je, naime, imala velikih problema sa štitnjačom, što joj je otežavalo svakodnevni život, a posebno pripreme, jer bi se uspuhala već nakon 10 minuta laganog spariranja, ali to je sve sad iza nje. O Ivani je snimljen i dokumentarac “Djevojka od nula dolara”, u kojem otkriva kako je, prepuštena sama sebi, bez pomoći države, došla do naslova u velteru.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba