U KRAPINSKIM TOPLICAMA ODRŽAVA SE JEDINSTVENO NATJECANJE, 12. MEMORIJAL MARIJE BADL

Vatrogaskinje i vatrogasci još jednom pokazali svoju spretnost upravljanja starinskim vatrogasnim kolima

Objavljeno: 30.06.2018. Jelena Jazbec

Na prostoru igrališta osnovne škole u Krapinskim Toplicama održava se jedinstveno natjecanje sa starim vatrogasnim kolima, 12. Memorijal Marije Badl.
– Ovo smo natjecanje započeli prije 12 godina. Radi se o natjecanju sa starim vatrogasnim kolima, kakva su bila nekad, dok još nije bilo ove napredne tehnologije. Naime, dok nije bilo motornih vozila, bila su zaprežna kola na kojima je bila šprica koja funkcionira na ručni pogon – pojasnio nam je Vladimir Huzak, predsjednik DVD-a Krapinske Toplice, koje organizira ovo natjecanje.

15-ak ekipa

Dodao je i kako je njegovo društvo jedno od rijetkih u Hrvatskoj čija su zaprežna kola u tako dobrom stanju.
– Obnovili smo ih i uložili puno truda, tako da su naša kola sada u besprijekornom stanju – rekao je Huzak.
Okupilo se 15-ak natjecateljskih ekipa, od toga tri u ženskoj, i ostatak u muškoj kategoriji. Uz zagorska, bilo je tu i jedno društvo iz Zagrebačke županije – DVD Sveta Klara. Sve ekipe natječu se s kolima DVD-a Krapinske Toplice na jednom poligonu, a pravilo je – što stariji vatrogasci i vatrogaskinje, to bolje. Naime, upravo se na starosti članova, uz brzinu, dobivaju bodovi.
Devet vatrogasaca ili vatrogaskinja ručno gura kola, a kada dođu do posude s vodom, moraju napuniti svoj spremnik i ručno osposobiti špricu, dok jedan predstavnik njome gađa mete. Cilj je pogoditi sve mete u što kraćem roku. Za vrijeme trajanja vježbe, članovi ekipe ne smiju razgovarati, jer će u protivnom dobiti negativne bodove.

Supruga Jakova Badla

Ovakvo natjecanje održava se i u Međimurju, a ono se toliko populariziralo, da se na njemu okupi i do 50 ekipa.
Okupljene vatrogasce i vatrogaskinje na samom je početku pozdravila i zamjenica krapinsko – zagorskog župana Jasna Petek.
– Ovo je jedinstveno natjecanje i drago mi je kad se na takvim tradicionalnim događajima okupljaju naši vatrogasci i vatrogaskinje, koji s jedne strane usavršavaju svoje vještine, a s druge strane se druže i razmjenjuju svoja iskustva te potiču suradnju – zaključile je Petek.
Memorijal Marije Badl naziv je dobio po supruzi “oca zdravstvenog turizma” u Zagorju, Jakova Badla, nekadašnjeg vlasnika kupališta i graditelja prve bolnice u Krapinskim Toplicama. Naime, Marija Badl je krajem 19. stoljeća vatrogascima DVD-a Krapinske Toplice darovala tada moderna vatrogasna kola, odnosno, ručnu vatrogasnu štrcaljku, koju su tada vukli konji.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba