POTPISAN VAŽAN SPORAZUM O SURADNJI IZMEĐU PEKINŠKE ORGANIZACIJE ZA ZNANOST, ZADRUGE ZEZ, GRADA DONJA STUBICA I ŽUPANIJE

Za nekoliko godina, dvorac Stubički Golubovec mogao bi postati najsuvremeniji znanstveno – edukativno – zabavni centar u ovom dijelu Europe

Objavljeno: 04.05.2018. zagorjeinternational

U posjetu Krapinsko – zagorskoj županiji je delegacija Organizacije za znanost i tehnologiju iz Pekinga (BAST). Svrha posjeta je stvaranje partnerstva između Organizacije za znanost i tehnologiju Pekinga (BAST), Krapinsko – zagorske županije, Grada Donja Stubica i Zelene energetske zadruge (ZEZ), pa je shodno tome u dvorcu Stubički Golubovec u Donjoj Stubici potpisan i sporazum o suradnji.
Naime, BAST ima za cilj jačanje komunikacije znanosti u Pekingu i Kini općenito, pridružujući se komunikatorima znanosti i znanstvenim zajednicama u sferi obrazovanja iz drugih zemalja, pa stoga smatraju ZEZ dobrim partnerom u znanstvenoj zajednici, s obzirom na to da će ZEZ s KZŽ i Gradom Donja Stubica stvoriti Zabavno – edukativno – znanstveni centar ZEZ u dvorcu Stubički Golubovec.

– Jako je važno da na početku jednog velikog projekta imate potporu velikih suradničkih organizacija, a Organizacija za znanost i tehnologiju iz Pekinga upravo je takva. Stvaranje jedne platforme i razmjenjivanje, s jedne strane znanstvenih iskustava, dostignuća i razvojnih ideja, a s druge strane razmjena suradnika, praksi, jako je dobra i ovo je samo jedan mali kotačić u stvaranju i realizaciji našeg projekta – rekla je zamjenica krapinsko – zagorskog župana Jasna Petek.

“Korak po korak”

Na pitanje kada bi centar mogao biti otvoren, kaže kako je to teško predvidjeti.
– Potrebno je ispuniti mnoge preduvjete i moramo ići korak po korak. Za sada imamo dvorac, imamo partnere na projektu, Grad Donju Stubicu i ZEZ, naravno, sada treba zatvoriti financijsku konstrukciju, prije svega, za projektnu i tehničku dokumentaciju. Imamo idejno rješenje cijelog projekta, nakon toga ide sve ono što zahtjeva projektno – tehnička dokumentacija, korak po korak, ali nadamo se da ćemo u nekom kraćem periodu od nekih tri ili pet godina imati veliki, najsuvremeniji, najmoderniji znanstveno – edukativno – zabavni centar u ovom dijelu Europe – istaknula je Petek.
Zadruga ZEZ osnovana je prije dvije godine, nasljedno na petogodišnji rad udruga i institucija okupljenih u mreži popularizacije znanosti, koja već sedam godina radi na ideji da se u Hrvatskoj formira jedno ključno mjesto na kojem bi se popularizirala znanost, odnosno, jedan znanstven – edukativno – zabavni centar.

– To je jedna nova generacija muzeja, gdje posjetitelj dolazi u interakciju s eksponatima, uči i na zabavan način znanost se demistificira širokoj populaciji. Zadruga u tu svrhu organizira Znanstveni piknik, trodnevnu manifestaciju na otvorenom koja je održana već sedam puta. Radi se o nacionalnoj manifestaciji koja se održava radi mobilizacije svijesti da je takvo jedno mjesto potrebno. U prosincu prošle godine Zadruga je potpisala sporazum i pronašla divne partnere u Krapinsko – zagorskoj županiji i Gradu Donja Stubica, koji su maksimalno posvećeni ideji da se ovaj projekt što prije prijavi na strukturne fondove Europske unije. Županija i Grad rade na “fizičkoj” strani priče, a Zadruga ZEZ donosi svoju ekspertizu, mrežu iskustva, u programskom dijelu priče. Projekt zapravo podrazumijeva dvije važne komponente – dok se radi restauracija zgrade, u suglasju mora biti i sadržaj, jer iako se radi o obnovi kulturne baštine u fizičkom smislu, ovakav centar živjet će svoj sadržaj – kaže Renata Brkić, predsjednica Skupštine ZEZ-a.

Njezin kolega Dado Komerički otkrio nam je kako je trenutno u svijetu 300-tinjak takvih znanstvenih centara, koji u svom sadržaju obuhvaćaju područja iz matematike, fizike, kemije, biologije, a naravno da će tu biti, kaže, i cijela jedna priča o 3D printerima, odnosno, o tehnologiji četvrte generacije.
– Osim toga, imat ćemo i znanstveni park oko dvorca. Što se tiče vrijednosti projekta, investicija samo u sadržajni dio vrijedna je oko 3,5 milijuna eura, a postoji mogućnost financiranja pomoću EU sredstava. Primjer jednog takvog znanstvenog centra je Kopernik Science Centar u Varšavi, vrijedan 65 milijuna eura, gdje su računali da će zaposliti 300-tinjak ljudi, a zaposlili su dvostruko više, i gdje su računali da će biti 500 tisuća posjetitelja godišnje, a ima ih milijun – kaže Komerički.

Projekt regije

Sporazum je potpisao izvršni potpredsjednik Organizacije za znanost i tehnologiju iz Pekinga, Ma Lin, koji je istaknuo kako mu je izuzetno drago što će se ovakvo jedno kulturno dobro iskoristiti u svrhu promocije znanosti.

 

Donjostubički gradonačelnika Nikola Gospočić pojasnio je kako je dvorac došao u vlasništvo Grada i Županije.
– Poznato je da je dvorac vraćen obitelji Steeb, a oni su iskoristili mogućnost njegove prodaje. Dvorac je tako prodan tvrtki “Vilinske poljane”, koja je na ovom području trebala uzgajati kobilje mlijeko, međutim, taj projekt nije nikad zaživio, tvrtka je propala, i polovica dvorca bila je u stečajnoj masi na Trgovačkom sudu. Proveden je postupak prodaje, a mi smo kao Grad Donja Stubica i Krapinsko – zagorska županija, iskoristili, nakon dražbe, pravo prvokupa za cijenu koja je postignuta na dražbi. Radi se o iznosu od 790 tisuća kuna za polovicu dvorca, s time da polovicu plaća Krapinsko – zagorska županija, a polovicu Grad Donja Stubica. Za drugu polovicu dvorca, koja je u vlasništvu Republike Hrvatske, je već u siječnju, prilikom boravka predsjednice Kolinde Grabar – Kitarović u Krapinsko – zagorskoj županiji, ministar državne imovine, gospodin Goran Marić, potpisao sporazum kojim je taj dio dvorca i perivoj oko dvorca dan na korištenje Gradu Donja Stubica i Krapinsko – zagorskoj županiji na 40 godina – rekao je Gospočić.

Na pitanje što bi jedan takav centar značio za njegov grad, ističe kako je taj centar mnogo veći od Donje Stubice.
– Mi smo samo imali sreće da smo se našli na pravom mjestu u pravo vrijeme. Ovo je ne samo nacionalni projekt, ovo je čak projekt regije, jer u cijeloj regiji ne postoji, osim Ljubljane, neki znanstveni centar, tako da ovaj projekt ima i gospodarski, i turistički i znanstveni značaj. Vjerojatno u ovom trenutku nismo ni svjesni što nam taj znanstveni centar može donijeti – zaključuje Gospočić. (ab, jj)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba