STIŽU DOBRE VIJESTI: KREĆE REVITALIZACIJA SUTLANSKOG JEZERA, VEĆ OVE GODINE TREBALA BI BITI OBNOVLJENA BRANA

Načelnik Jutriša: Želja nam je uz jezero urediti šetnicu i biciklističku stazu te oživjeti sportsko – ribolovni turizam

Objavljeno: 13.04.2018. Jelena Jazbec

U Rogaškoj Slatini održan je još jedan u nizu sastanaka vezanih uz projekt ponovnog punjenja Sutlanskog jezera. Susret je održan u Grand hotelu, uz prethodni obilazak Sutlanskog jezera, a prisustvovali su slovenski ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek, slovenska ministrica zaštite okoliša Irena Majcen, župani Podčetrtka Peter Misja i Rogaške Slatine Branko Kidrič, zatim hrvatski ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, sa svojim timom, direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković sa suradnicima, te načelnik Huma na Sutli Zvonko Jutriša i načelnica Zagorskih Sela Ksenija Krivec – Jurak, s obzirom na to da obale jezera sežu i u te dvije hrvatske općine.
Načelnik Jutriša iznimno je zadovoljan uspjehom sastanka.

“Idemo dalje”

– Svi smo bili zadovoljni jer je dogovoreno da projekt kreće, odnosno, da će do kraja godine biti obnovljena brana. Ukupna vrijednost je oko 1.700.000 eura, od čega 1.100.000 mora podmiriti hrvatska strana, a ostatak slovenska. Nositelj projekta su Hrvatske vode. Obnova brane prvi je korak, a sljedeće godine idemo dalje. Kreće čišćenje jezera od raslinja, mulja i slično – kaže načelnik Jutriša, te dodaje kako je projekt iznimno važan za obje strane.
– Rekao bih čak da je važniji za slovensku stranu, s obzirom na to da se povezuje turističko područje Rogaške Slatine i Podčetrtka. Naime, taj dio Slovenije tradicionalno je turistička zona, za razliku od našeg područja oko Sutlanskog jezera, koje je više gospodarsko i industrijsko. No, bez obzira na to, u dogledno vrijeme očekujemo da će se razviti i svojevrsni oblik turizma oko jezera i s hrvatske strane, kao što je to bilo do 1988. godine, odnosno, prije ispuštanja vode iz jezera. Na tom je području bio razvijen sportsko – ribolovni turizam, a sada nam je želja uz pomoć europskih sredstava urediti biciklističku stazu i stazu za šetanje uz jezero. Vjerujem da će taj prostor opet oživjeti, a mogao bi niknuti i nekakav manji objekt. To ne smije biti hotel, jer je slovenskoj strani to odbijeno zbog činjenice da je glavna funkcija projekta vodozaštita, odnosno sprječavanje poplava, dok je turistička funkcija u drugom planu. No, u svakom slučaju, čim prostor oživi, bit će to jedna priča za sebe – zaključuje načelnik Jutriša.

Zbog onečišćenja

Inače, Sutlansko jezero, kojeg Slovenci zovu Vonarsko, nastalo je 1980. godine, kad je na tom dijelu rijeke postavljena brana, ali je osam godina kasnije ispražnjeno zbog onečišćenja i tehničkih problema.
Prema sadašnjem projektu, trebalo bi ga obnoviti, ali na površini koja je za polovicu manja od prijašnje, kako se ne bi previše smanjila nastala poljoprivredna površina koja se ponovo koristi. Oko 80 posto površine jezera bilo bi na slovenskoj strani granice.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba