VELIKA SVEČANOST U SVETOM KRIŽU ZAČRETJU: SLAVI SE DAN ŠKOLE I 180 GODINA ORGANIZIRANOG ŠKOLSTVA

PONOS I SREĆA: “Škola je temelj razvoja društva, kulture i budućnosti, a mi se moramo pobrinuti da u njoj bude što više djece”

Objavljeno: 13.04.2018. zagorjeinternational

Svečano je danas u Svetom Križu Začretju, gdje se slavi Dan škole i 180 godina organiziranog školstva. Brojne uzvanike ispred škole su dočekala djeca odjevena u narodne nošnje, a potom je održan i prigodni program koji su pripremili učenici.
Inače, Osnovna škola Sveti Križ Začretje broji 420 učenika, iako ih je svojedobno bilo više od 1100. Predmetna nastava odvija se u jednoj, a razredna u dvije smjene, zbog nedostatka prostora.

E-škola

– Na današnji dan prije 180 godina na području Svetog Križa Začretja počelo je organizirano školstvo. Moram se pohvaliti da smo jedna od 20 e-škola u Republici Hrvatskoj, pri čemu moram zahvaliti i pohvaliti našu Krapinsko – zagorsku županiju, koja nam je dala jamstvo i opskrbila nas sredstvima. Ne mogu reći ništa drugo, nego, vidimo se na 200. obljetnici – rekao je ravnatelj Božidar Kučko.
Na proslavio je bio i načelnik Svetog Križa Začretja Marko Kos.
– Ponosan sam, eto, stojimo na ovom prekrasnom prilazu koji je novouređen, nakon što je onaj prošli nagrizao zub vremena, kako bi naša djeca bila sigurnija. 180 godina organiziranog školstva nije malo, sretni smo što se možemo pohvaliti tom brojkom. Na svima nama je da malo poradimo na natalitetu, no ja vjerujem da će u budućnosti situacija biti bolja, s obzirom na to da se otvaraju nove prilike, nova radna mjesta, grade se nove kuće i novi stanovi. Što se tiče školstva, ono jest temelj razvoja društva, kulture i naše budućnosti – rekao je Kos.

Sportska dvorana

Krapinsko zagorski župan Željko Kolar rekao je kako je za sada nemoguće ostvariti odvijanje nastave u samo jednoj smjeni, s obzirom na to da mnogo škola u županiji muku muči s nedostatkom prostora, a za to se ne mogu dobiti sredstva iz EU fondova, no kako Županija za Sveti Križ Začretje predviđa izgradnju nove sportske dvorane.
Dugogodišnja sportska tradicija i veliki broj sportskih i kulturnih udruga, potiču nas na to da već ove godine počnemo s izradom projektne dokumentacije – zaključio je Kolar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba