ALARMANTNO: Čak 36 posto djece je pretilo

Sve više mladih u Hrvatskoj ima masnu jetru koja vodi do karcinoma

Objavljeno: 03.05.2024. zagorjeinternational

Oko 500 osoba godišnje u Hrvatskoj oboli od karcinoma jetre, a svaki četvrti građanin ima nealkoholnu masnu jetru kao posljedicu nezdrave prehrane, konzumacije alkohola i nekretanja, istaknuli su stručnjaci u povodu Svjetskog dana jetre.

Posljednjih se godina bilježi konstantan porast slučajeva masne jetre, sukladno porastu incidencije metaboličkog sindroma, šećerne bolesti, hipertenzije i povišenog kolesterola, upozorila je dopredsjednica Hrvatskog gastroenterološkog društva (HGD) Ivana Mikolašević, naglasivši da masna jetra može dovesti do primarnog karcinoma jetre koji je danas peti najčešći karcinom, prenosi Hina.

Problem je što taj karcinom u početku nema nikakvih simptoma pa ga se često otkriva u uznapredovalim fazama. Predstavnici HGD-a, Ministarstva zdravstva i zagrebačkog Gradskog ureda za zdravstvo upozorili su da je 36 posto djece u Hrvatskoj pretilo u dobi između osam i devet godina. Iznesene su i procjene da oko 45 posto pretile djece ima masnu jetru koja se za 20 do 30 godina može razviti u cirozu. Predsjednik HGD-a Ivica Grgurević masnu je jetru povezao s manjkavim kretanjem i nepravilnom prehranom. Kod starijih osoba tome treba dodati pušenje i konzumaciju alkohola.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba