UKUPNO JE U KRAPINSKO – ZAGORSKOJ ŽUPANIJI DO POČETKA OŽUJKA OBOLJELO 2742 LJUDI

KOBNI VIRUS: Od posljedica gripe ove sezone preminulo troje Zagoraca

Objavljeno: 14.03.2018. JJ

Za troje Zagoraca gripa je ove sezone bila kobna. Od posljedica ovog virusa preminule su dvije starije osobe te jedan 46-godišnjak, koji je bio imunokompromitirani bolesnik, kažu u Zavodu za javno zdravstvo Krapinsko – zagorske županije.
Zaključno je s 4. ožujkom u KZŽ bilo 2742 oboljelih od gripe. Najmanje ih je bilo u Požeško – slavonskoj, 305, a najviše u Gradu Zagrebu, 9895.

500-tinjak godišnje

U Hrvatskoj su pak službeno registrirane ukupno 57.542 osobe oboljele od gripe, od čega je u devetom tjednu stiglo 4833 prijava, što upućuje na daljnje opadanje broja oboljelih. Kao i prethodnih sezona, najveća je incidencija gripe u djece predškolske i školske dobi, a najmanja kod osoba u dobi od 65 godina i starijih. Uz sezonu gripe se povezuje tzv. višak smrti, odnosno, povećani broj umrlih u odnosu na broj umrlih izvan sezone gripe. To je posljedica činjenice da je gripa u određenim rizičnim skupinama, kao što su osobe u dobi od 65 godina i stariji te kronični bolesnici, neovisno o dobi, češće praćena komplikacijama i smrtnim ishodom, kažu u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.
Teško je reći koliko stvarno osoba umre izravno ili, što je češće, neizravno od gripe, kao posljedica pogoršanja osnovne bolesti ili komplikacije, poput upale pluća ili sepse.
Procjenjuje se da u Hrvatskoj zbog gripe umire do 500-tinjak osoba godišnje, od kojih samo manji broj bude i službeno prijavljen.

Virus gripe A

Što se tiče cirkulirajućih virusa gripe na području Hrvatske, prema podacima laboratorija Nacionalnog referentnog centra za gripu pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, među pozitivnim uzorcima koji čine 51 posto uzoraka analiziranih na gripu u 9. tjednu, bilježi se veći udio virusa gripe A (59 posto) u odnosu na virus gripe B (41 posto). Među uzorcima s potvrđenim virusom gripe A, 77 posto je A (H1N1), a 23 posto čini A (H3N2), dok je u svim uzorcima pozitivnim na virus gripe B, potvrđena Yamagata linija.
Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti, i u ostalim državama Europske unije bilježi se nešto manji udio pozitivnih uzoraka na virus gripe u odnosu na prethodni tjedan, pri čemu istovremeno cirkuliraju oba tipa, A i B, s geografski različitom zastupljenošću pojedinih tipova unutar regije.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba