U DONJOJ STUBICI OBILJEŽEN MEĐUNARODNI DAN CIVILNE ZAŠTITE I DAN CIVILNE ZAŠTITE REPUBLIKE HRVATSKE

SVE POHVALE ZAGORSKIM OPERATIVNIM SNAGAMA: “To su profesionalne ekipe koje jako dobro odrađuju svoj dio posla”

Objavljeno: 01.03.2018. Jelena Jazbec

Danas se obilježava Međunarodni dan civilne zaštite i Dan civilne zaštite Republike Hrvatske, a tim povodom u Termama Jezerčica u Donjoj Stubici održana je svečana sjednica Stožera civilne zaštite Krapinsko – zagorske županije. Sve prisutne na samom je početku pozdravio načelnik Stožera, zamjenik krapinsko – zagorskog župana Anđelko Ferek – Jambrek, a prezentacije o aktivnostima provedenima u 2017. godini potom su održali Društva Crvenog križa KZŽ, Državna uprava za zaštitu i spašavanje Područni ured Krapina i Županijski centar 112, Hrvatska gorska služba spašavanja Stanica Krapina, Policijska uprava krapinsko – zagorska, Vatrogasna zajednica KZŽ i Zavod za hitnu medicinu KZŽ.

Nova mreža

– Djelujemo već sedam godina. Prošlu godinu obilježio je povećan broj intervencija, pa tako u odnosu na 2016. godinu, imamo oko šest tisuća više obrađenih pacijenata. 2016. godine to je bilo 19 tisuća, a prošle godine 25 tisuća. Zaprimljeno je 24 tisuće poziva u našu medicinsku prijavno – dojavnu jedinicu. Prošlu godinu je također obilježila i nova mreža hitne medicine, zahvaljujući kojoj je smanjeno vrijeme odaziva hitnih intervencija, koje je u odnosu na 2016. godinu smanjeno s 19 minuta na 16 minuta. Tako smo definitivno unutar standarda predviđenog za ruralne sredine, što znači da nam treba manje od 20 minuta od prijema poziva do dolaska k pacijentu. Naravno, nastojat ćemo i dalje popravljati naša vremena. Osim nove mreže hitne medicine, važan doprinos dala su i sredstva uložena u naš vozni park, opremu, edukaciju zaposlenika, što je također obilježilo proteklu godinu. Također jednom godišnje organiziramo masovnu vježbu. Prošle godine je to bio nalet autobusa na osobno vozilo, i tom je prilikom sudjelovalo 80 djelatnika Zavoda za hitnu medicinu, preko 40 statista, a bile su tu uključene i druge žurne službe, od Javne vatrogasne postrojbe, Državne uprave za zaštitu i spašavanje, do Crvenog križa i Doma zdravlja – istaknuo je Krešimir Božić, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu KZŽ.
Načelnik Stožera Ferek – Jambrek rekao je kako je Županija neprestano u kontaktu s operativnim snagama na području Krapinsko – zagorske županije te zajedno nastoje činiti ono što im je i zadatak, pomagati civilnom društvu.

“Kaskamo s opremom”

– Stanje je u prošloj godini bilo zadovoljavajuće, nije bilo ekstremnih situacija da bismo morali sazivati Stožer, kao što je to bilo prije nekoliko godina, primjerice, kada je u tijeku bio veliki izbjeglički val. Operativne snage djeluju primarno u vrijeme većih elementarnih nepogoda, ali pojedinačno sve snage redovno obavljaju svoje poslove. Ne treba posebno napominjati koliko su to profesionalne ekipe i koliko dobro odrađuju svoj dio posla – zaključio je Ferek – Jambrek.
Rad službi civilne zaštite pohvalio je i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar.
– Kada vidite izvješće o radu naših službi, tek tada uviđate koliko su one bile aktivne, koliko su radile na prevenciji, edukaciji i usavršavanju, ali i koliko su bile uspješne na samim intervencijama. Evo, i u zadnjih nekoliko dana, prilikom ovih snježnih neprilika, pokazalo se koliko je važno da naše službe budu sinkronizirane i koliko je važno da smo dobro opremljeni. Uvijek napominjem da je motiviranost i stručnost naših službi na izuzetno visokoj razini, ali još uvijek kaskamo s opremom. Iz godine u godinu povećavamo sredstva koja ulažemo u kupnju nove opreme, ali ovi vremenski uvjeti pokazali su nam da niti to još nije dovoljno, jer u ovom trenutku, da imamo barem još tri stroja, imali bismo ih gdje poslati, da probijaju putove do naših najudaljenijih sela – istaknuo je Kolar.
Pripadnicima Stožera civilne zaštite njihov je dan čestitala i saborska zastupnica i potpredsjednica HNS-a Marija Puh.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba