I bedekovčanski srednjoškolci uključili se u preventivno -zdravstvenu akciju Movember

Učenici i profesori na jedan dan”uzgojili” brade i brkove, kako bi naglasili opasnosti raka prostate i testisa, kao i važnost pravovremenog pregleda

Objavljeno: 30.11.2017. AB

Učenici Medicinskog učilišta Srednje škole Bedekovčina, ponajviše 5. Ma razred (medicinske sestre i tehničari opće njege), tijekom studenog uključili su se u preventivno -zdravstvenu akciju Movember.

Opasnost za zdravlje

Movember je jednogodišnje događanje kojim se muškarce potiče na puštanje brade i brkova kako bi time metaforički promijenili lice zdravlja muškaraca i osvijestili sve ljude, pogotovo muškarce, o jednoj od najčešćih opasnosti za zdravlje svakog muškarca: raku prostate i testisa.
Radi se o drugoj najučestalijoj vrsti raka kod muškaraca, od koje, prema podacima HZJZ-a iz 2011. godine, u Hrvatskoj godišnje oboli oko 1660 osoba, a umre oko 750.
Zbog svega toga, učenici su, zajedno sa svojim nastavnicima Šteficom Sukreški i Krasnodarom Mikšom, pokušali naglasiti da redovitim pregledima i brigom za vlastito zdravlje možemo prepoznati prve simptome raka prostate te da bi, kako bi spriječili neželjene operacije, zračenja i terapije, muškarci stariji od 40 godina trebali redovito ići na pregled.

Grupna fotka

Sve te informacije pripremili su učenici tijekom studenog na edukativnim plakatima i brošurama o bolesti koja se pravovremenom reakcijom može spriječiti. Na kraju mjeseca, na završetku ove preventivno – zdravstvene akcije, organizirano je i grupno fotografiranje učenika i nastavnika s bradom i brkovima, kako bi se još jednom naglasile opasnosti ove bolesti i pokušalo promijeniti lice (zdravlja) muškaraca.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba