ODRŽANA OSMA SJEDNICA GOSPODARSKO – SOCIJALNOG VIJEĆA U KRAPINSKO – ZAGORSKOJ ŽUPANIJI

“Najveći problem je odljev kvalitetne srednje kvalificirane radne snage”

Objavljeno: 23.11.2017. JJ

U prostorijama Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Krapina održana je osma sjednica Gospodarsko – socijalnog vijeća u Krapinsko – zagorskoj županiji. Središnja tema rasprave bilo je zapošljavanje s pozicije poslodavaca, u koju su se iz svog aspekta uključivali i ostali članovi Vijeća, prisutni ravnatelji srednjih strukovnih škola s područja KZŽ te ostali gosti iz Hrvatske gospodarske i obrtničke komore.

Autonomija odlučivanja

Predsjednik GSV-a Darko Šalković rekao je kako Krapinsko – zagorska županija, ali i ostatak Hrvatske, ima veliki problem odljeva kvalitetne, srednje kvalificirane radne snage koje se još traži u inozemstvu, koji će s daljnjom liberalizacijom tržišta Europske unije biti još veći. Dodao je kako Ministarstvo znanosti i obrazovanja mora srednjim školama i županiji dati više autonomije u odlučivanju tako da se one mogu približiti zahtjevima regionalnih tržišta rada i prestati sa školovanjem kadrova koji nemaju budućnost na tržištu.
Zamjenik krapinsko – zagorskog župana Anđelko Ferek-Jambrek rekao je kako Gospodarsko – socijalno vijeće već nekoliko godina ističe kako obrazovanje ne prati potrebe tržišta rada.
– U svim sektorima nedostaje radne snage, a u sljedećim godinama, po liberalizaciji tržišta rada Austrije i Slovenije, doći će do novog odljeva radnika. Vlada Republike Hrvatske i resorna ministarstva moraju pristupiti rješavanju ovih pitanja, a Krapinsko – zagorska županije će svoj dio itekako odraditi – rekao je zamjenik župana.

Anketa poslodavaca

Kretanja na tržištu rada u Krapinsko – zagorskoj županiji u razdoblju od siječnja do listopada ove godine članovima Vijeća detaljno je prezentirao v. d. predsjednika Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Krapina Goran Vukmanić, zajedno sa suradnicima. Na području županije krajem listopada bilo je evidentirano 3349 nezaposlenih, što je za 1349, odnosno 28,7 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine. U sklopu sjednice analizirani su i rezultati istraživanja Ankete poslodavaca u Krapinsko – zagorskoj županiji za 2017. godinu.
Na sjednici je sudjelovao i potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore i predsjednik Obrtničke komore KZŽ Davor Pleško te predsjednik Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Krapina Josip Grilec, koji je istaknuo važnost razvijanja mobilnosti radnika unutar različitih dijelova Krapinsko – zagorske županije. Na kraju sjednice GSV-a prezentiran je i prijedlog Proračuna KZŽ za 2018. godine, kojeg su članovi Vijeća i podržali.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba