ZBRINJAVANJE NAPUŠTENIH ŽIVOTINJA

Krapinsko – zagorska županija u ovoj godini osigurala 15 tisuća kuna za rad skloništa “Luč Zagorja”

Objavljeno: 21.11.2017. JJ

Novim Zakonom o zaštiti životinja, koji je izglasan na sam Međunarodni dan zaštite životinja 4. listopada, propisano je, između ostaloga, kako jedinice lokalne samouprave moraju u svojim proračunima osigurati sredstva za pružanje pomoći ozlijeđenim životinjama i rad skloništa za životinje (hrana, cijepljenje, liječenje). U financiranje se kao i prethodnih godina uključila i Krapinsko – zagorska županija, koja će za 2017. godinu Veterinarskoj stanici Zlatar Bistrici dodijeliti 15 tisuća kuna za financiranje rada Skloništa za nezbrinute životinje “Luč Zagorja”.

Ugovori s JLS

Inače, sklonište “Luč Zagorje” za sada je jedino zagorsko sklonište za nezbrinute životinje. S radom je započelo 2014. godine, u sklopu Veterinarske stanice Zlatar Bistrica, a smješteno je u Selnici, na području općine Marija Bistrica. Sklonište je do sada imalo sklopljene ugovore s nekim jedinicama lokalne samouprave, koje su snosile troškove za hvatanje životinja te njihov smještaj i hranu kroz 60-ak dana, a nakon 60 dana troškove je snosilo samo sklonište.

Jedno sklonište

Novim Zakonom o zaštiti životinja na području svake jedinice područne (regionalne) samouprave mora biti osnovano jedno sklonište za životinje kapaciteta najmanje 50 mjesta, a sve jedinice lokalne samouprave financiraju osnivanje i rad skloništa. Životinje u skloništu ostaju do udomljenja, odnosno zabranjuje se usmrćivanje napuštenih životinja.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba