TJEDAN KAJKAVSKE KULTURE U KRAPINI

PRVI KONCERT U RODNOM GRADU: Sopranistica Barbara Suhodolčan nastupila u dvorištu franjevačkog samostana i oduševila Krapinčane

Objavljeno: 05.09.2017. Jelena Jazbec

U sklopu Tjedna kajkavske kulture, jučer je u Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta u Krapini održan tradicionalni, 16. po redu Znanstveni skup “Kajkavski jezik, književnost i kultura kroz stoljeća”. Predstavljena je i “Enciklopedija Hrvatskog zagorja”, a u zgradi starog muzeja na Hušnjakovom otvorena je izložba “Fosilna bogatstva Hrvatskog zagorja i Podravine”.

“Ljubav i zloba”

Posebna poslastica bio je koncert zagorske sopranistice Barbare Suhodolčan, koji se održao u dvorištu franjevačkog samostana u Krapini, u čast 170. obljetnice izvođenja prve hrvatske nacionalne opere “Ljubav i zloba” u Krapini. Barbaru je na klaviru pratio Mario Copor, profesor s Muzičke akademije u Zagrebu. Inače, ova zagorska sopranistica prije nekoliko se dana vratila iz Kine, gdje je sudjelovala na International Young Artists programu, a bila je izabrana zajedno s još 27 opernih pjevača iz cijelog svijeta, kao jedina Hrvatica.
Večernji program Tjedna kajkavske kulture donio je mnogo smijeha i dobre zabave. U ispunjenoj Festivalskoj dvorani održana je predstava Kerekesh teatra “Pokopaj me nježno”. Publika je uživala u priči o javnom natječaju za mjesto grobara u Strahlincu, na koji se javljaju Draško Zidar kao Meho, Goran Koši kao Izmet, Matko Knešaurek kao Fotić, a dočekuju ih Jan Kerekeš kao Mišak i Ljubomir Kerekeš kao direktor Puh.

Radionice i recital

Današnji dan donosi “Zagorske hiže”, kreativnu radionicu za djecu koja će se održati u Šetalištu hrvatskog narodnog preporoda s početkom u 16.30 sati, te Recital dječjeg kajkavskog stvaralaštva, koji je na rasporedu u 17 sati u Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta. U župnoj crkvi sv. Nikole biskupa u 19 sati slavit će se sveta misa s kajkavskim pjesmama, a u 19.30 sati na rasporedu je koncert iz ciklusa Orgulje Heferer, na kojem nastupa mezzosopranistica Helena Lucić Šego, uz pratnju orguljaša Alena Kopunovića Legetina.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba