NAKON KRAPINE, VELIKI POMOR RIBE DOGODIO SE OVAJ TJEDAN I U GUBAŠEVOM: ČLANOVI SPORTSKO – RIBOLOVNOG SAVEZA KZŽ OGORČENI

“Gdje su rezultati analize vode iz Krapinčice? Koga se to ovdje štiti?”

Objavljeno: 02.09.2017. Jelena Jazbec

Nakon što se prije tri tjedna dogodio veliki pomor ribe u potoku Krapinčica u gradu Krapini, u utorak su ribiči dojavili Sportsko – ribolovnom savezu Krapinsko – zagorske županije da su naišli na još veći pomor ribe u Gubaševom, u rijeci Krapini. Na teren su odmah izašli predsjednik, tajnica i nekoliko članova Saveza, koji su ustanovili pomor velikog broja ribe veličine od dva do 40 centimetara, te su o tome odmah obavijestili ribarsku inspekciju, veterinarsku inspekciju, vodopravnu
inspekciju, Državnu upravu za zaštitu i spašavanje, vodočuvara i policiju.

Analize skupe

– Odmah je na teren izašla Veterinarska inspekcija koja je pokupila uzorke ribe i vode. Izašao je i vodočuvar Hrvatskih voda, no od Centra 112 dobila sam informaciju kako je on procijenio, na osnovu toga što je vidio, a da nije uzeo uzorke vode, nije čak niti fotografirao, da je uslijed visokog vodostaja i kiše došlo do zamućenja vode i pomora zanemarive količine ribe. A svi smo vidjeli da je voda toga dana bila prljava i da se očito radilo o nekom onečišćenju. Ja se pitam, koga se to ovdje štiti? Kako sam čula, analize vode jako su skupe, no kamo onda odlazi onih 40 tisuća kuna koje mi svake godine kao Savez izdvajamo za državni proračun? Naime, od svake dozvole mi u državni proračun uplaćujemo 10 posto. Dozvole za seniore stoje 400 kuna, za žene i juniore 200 kuna i dnevne dozvole šest kuna. To godišnje ispadne oko 40 tisuća kuna – rekla nam je Kahlina, te je dodala kako se ni u kojem slučaju ne može reći da se radi o zanemarivoj količini ribe.
– Prema procjeni osobe za gospodarenje, uginulo je 352 kilograma ribe, između ostaloga, vodorke, klenići, klenovi i mrene. Radi se o ribama od dva do 40 centimetara. Ovo područje nije poribljeno, to je sve riba koja se razmnaža upravo u toj vodi. Ne znam kako će se to sad nadoknaditi. Naime, da se radilo o više od jedne trećine ukupne količine ribe koja obitava u gospodarskoj osnovi, onda bismo morali poribiti to područje. Međutim, i tu bi bio problem, jer ta se riba ne može kupiti. Ta riba se ne uzgaja, nego se prirodno mrijesti u našim rijekama i jezerima. Inače, ukupna količina ribe na tom području je oko 2800 kilograma – ističe Kahlina, koja je slučaj prijavila i Ministarstvu zaštite okoliša, međutim, dobila je odgovor kako za taj slučaj nije nadležna njihova inspekcija.

Nema odgovora

– Podsjećam i da su članovi našeg Saveza samostalno uklanjali uginulu ribu kada se pomor dogodio u gradu Krapini, iako nisam baš sigurna da bi oni trebali biti nadležni za obavljanje te djelatnosti. A i gdje su rezultati analize vode iz rijeke Krapinčice? – pita se Kahlina.
Ministarstvu zaštite okoliša i mi smo poslali službeni upit o tome jesu li poznati rezultati analize vode iz potoka Krapinčice, no do danas nismo dobili odgovor.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba