RASPRAVA O UKIDANJU RADA PREKO STUDENTSKIH UGOVORA UZNEMIRILA STUDENTE, PROVJERILI SMO ŠTO O SVEMU MISLE ZAGORCI

“Studenti rade jer si inače ne bi mogli priuštiti studiranje – riješite problem povećanjem stipendija”

Objavljeno: 27.08.2017. Jelena Jazbec

U javnosti se ovih dana sve više raspravlja o mogućnosti uvođenja važnih promjena kada je riječ o pravima studenata na rad putem studentskih ugovora, a počelo se šuškati i o tome da bi se takav rad mogao u potpunosti zabraniti.
Rasprava je krenula iz redova predstavnika sindikata, pa je tako Vilim Ribić iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja istaknuo kako takva vrsta rada postaje “masovna i neregulirana, pa na taj način oduzima svrha studentskog rada”.
– Kada on postaje manipulacija na štetu države i radnika, onda sam za ukidanje takve prakse. Studentski rad treba vratiti svojoj svrsi – rekao je Ribić za Direktno.hr.
Krešimir Sever iz Nezavisnih hrvatskih sindikata ublažio je situaciju, istaknuvši kako se njegov Nezavisni hrvatski sindikat ne zalaže za uvođenje zabrane za rad studentima i učenicama, no svakako smatra da je potrebno uvesti posebnu zakonsku regulativu koja bi spriječila izrabljivanje studenata i njihovo iskorištavanje kao “jeftine radne snage”, na štetu nezaposlenog stanovništva. Naime, studenti nerijetko rade na puno radno vrijeme, a rjeđe na pola radnog vremena, ističe Sever, stoga to može utjecati na tijek njihova studiranja i akademski uspjeh. Smatra posebno važnim da se uvedu povoljnije stipendije, koje bi onda studentima slabijeg imovinskog statusa olakšale pokrivanje troškova.
– Mi nismo protiv rada studenata i za njegovu zabranu, nego smo za to da kada je riječ o redovnim poslovima, da se oni povjeravaju radnicima po ugovoru o radu, punom ili nepunom radnom vremenu, a kada je riječ o povremenim poslovima, da u tom slučaju to mogu raditi učenici i studenti – dodao je Sever.

Novi zakon

Index.hr naposlijetku je provjerio razmišlja li se u Ministarstvu obrazovanja o zabrani studentskog rada, a iz ureda je došao jasan odgovor – ne.
Činjenica jest da je trenutno u pripremi novi zakon koji regulira studentski rad, a on bi se na javnoj raspravi trebao naći već u rujnu. Ideja je spriječiti sve vrste zloupotrebe zapošljavanja i rada studenata te uspostaviti učinkovitiji sustav nadzora nad zapošljavanjem i radom studenata.
– Radna skupina za izradu nacrta prijedloga zakona održala je pet sjednica na kojima se raspravljalo o sustavnom rješavanju problematike vezane uz zapošljavanje i rad studenata te razmatralo različite modalitete kako bi se spriječile sve vrste zloupotrebe zapošljavanja i rada studenata i uspostavio učinkovitiji sustav nadzora nad zapošljavanjem i radom studenata – stoji u odgovoru Ministarstva znanosti i obrazovanja na upit Indexa o pripremi novog zakona.
Dodaju i kako će se novim zakonom urediti samo pitanja koja su vezana uz obavljanje studentskih poslova, s obzirom na to da je povremeni rad učenika reguliran postojećim propisima.
U radnoj skupini za izradu novog zakona su pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja, a uključeni su i predstavnici Ministarstva financija, Ministarstva rada i mirovinskoga sustava, Ministarstva znanosti i obrazovanja te predstavnici Zajednice studentskih centara Republike Hrvatske, Hrvatskoga studentskog zbora, Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, Hrvatske udruge poslodavaca i Nacionalnog vijeća učenika Republike Hrvatske.
A dok iščekujemo Nacrt prijedloga Zakona o obavljanju studentskih poslova, razgovarali smo sa zagorskim studentima, koji su nam otkrili kakvo je njihovo mišljenje o čitavoj problematici.

Ana Petek (23), studentica kemije

 

– Uvođenje zabrane studentskog rada nikako ne bi bilo dobro, jer postoji mnogo studenata koji se sami financiraju. Također je važno i to što na taj način možemo steći neko radno iskustvo, za koje nas uvijek ispituju na razgovoru za posao. Osim toga, lijepo je samostalno zaraditi neki novac, koji zatim možete potrošiti na materijale za učenje i ostale fakultetske potrepštine, kao i na izlaske – kaže 23-godišnja Ana Petek iz Jezerišća, koja studira kemiju u Osijeku, a i sama je radila preko studentskog ugovora.

“Loš korak”

S Anom se slaže i Karlo Španiček (24) iz Oroslavja, inače student na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu, koji već neko vrijeme radi na porti u svom studentskom domu.

Karlo Špraniček (24), student na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu

 

– Ograničavanje ili zabrana rada studentima u svakom slučaju bio bi loš korak iz razloga što većina studenata time osigurava sredstva da bi uopće mogli studirati, jer financijsko stanje u obitelji studenta ne osigurava dovoljna novčana sredstva za podmirenje osnovnih troškova tijekom studiranja. Isto tako, radom tijekom studija studenti stječu radne navike i prije nego što diplomiraju, što im omogućava da spremniji dočekaju početak radnog vijeka nakon završetka studija. Stope nezaposlenosti moraju se ispravljati drugim kanalima, a ne nauštrb onih kojima je ta teško stečena kuna više nego potrebna u vrlo važnoj fazi krojenja budućnosti – kaže Karlo.
Dario Bat (20) iz Pregrade studira mehatroniku u Karlovcu. Ovo je već drugo ljeto kako radi putem studentskog ugovora i kaže kako je svjestan da je potrebno drugačije regulirati zakon o obavljanju studentskih poslova.

Dario Bat (20), student mehatronike

 

– Moram priznati da razumijem zašto su se u javnosti pojavile rasprave o ukidanju studentskog rada, jer se nerijetko nude mizerne satnice sve redom ispod 20 kuna, a poslodavci na nas studente nemaju nikakvih davanja, kao na prijavljenog radnika. Drugi je problem radni staž. Ne piše se apsolutno ništa, pa makar student radio godinu dana, što znači da kad jednom dođeš na razgovor za posao, ne možeš dokazati da si negdje radio. Dobro je što možemo zarađivati, ali bi još bilo bolje kada bismo dobili neka normalna primanja, poput stipendija, pa bismo se više mogli posvetiti fakultetu. Naime, studenti slabijeg ekonomskog statusa moraju raditi kako bi si mogli priuštiti faks, a onda se događa da ne stignu kako treba ispuniti sve studentske obaveze. Bolje rješenje svakako bi bilo da se daju veće stipendije, ne samo za djecu hrvatskih branitelja i za one koji ih dobiju preko veze. Recimo u Sloveniji gotovo svi studenti dobiju po 200 eura mjesečno, osim onih najimućnijih – zaključuje Dario.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba