DIGLI GRAĐANE NA NOGE: Činjenica je da je to novi namet

Skupili više od 100.000 potpisa da Vlada odustane od poreza na nekretnine

Objavljeno: 07.08.2017. zagorjeinternational

Porez na nekretnine koji bi se trebao uvesti od 1. siječnja sljedeće godine nailazi na sve veći otpor u javnost, a u prilog tome ide i peticija udruge poreznih obveznika “Lipa”, koju je do sada potpisalo više od 100.000 osoba, piše Dnevnik.hr.

– Ova brojka govori da je riječ o vrlo nepopularnom potezu. Kada smo u travnju krenuli s peticijom, ciljana brojka nam je bila skupiti 100 tisuća potpisa. Sada, kad smo prikupili više od toga, kad 100 tisuća ljudi nađe vremena da potpiše peticiju, radi se o dovoljno važnoj stvari da bi Vlada trebala razmisliti želi li ići s uvođenjem poreza na nekretnine – rekao je Davor Huić iz Udruge “Lipa”, dodajući kako je to pitanje posebno osjetljivo, budući da u Hrvatskoj gotovo 90 posto građana ima u svojem vlasništvu bar jednu nekretninu.

Peticija se nastavlja

Peticija se nastavlja do daljnjeg, a “Lipa” će, kada završe godišnji odmori premijera i ministara, zatražiti sastanak u Banskim dvorima, sa zahtjevom Vladi da odustane od uvođenja poreza na nekretnine.

– Koliko god da Vlada tvrdi da nije riječ o novom porezu, da će on biti samo zamjena za sadašnju komunalnu naknadu, činjenica je da je to novi namet. Porez je po definiciji nenamjenski, dakle sredstva prikupljena s tog naslova mogu se koristiti u bilo koju svrhu. S druge strane, komunalna naknada strogo je namjenski prihod – objasnio je Huić za Dnevnik.hr.
Inače, porez na nekretnine trebao bi obuhvatiti oporezivanje stanova, kuća, poslovnih prostora, garaža i gospodarskih objekata, ali i građevinskog zemljišta koje se koristi za poslovne svrhe, kao i onog koje je neizgrađeno, a nalazi se u prostoru predviđenom za gradnju.

300 milijuna kuna više

Prema procjenama države, od poreza na nekretnine jedinice lokalne samouprave trebale bi već u prvoj godini uprihoditi najmanje 300 milijuna kuna više nego od dosadašnjih 2,2 milijarde kuna. Porez bi u početku zamijenio postojeću komunalnu naknadu te porez na kuće za odmor, ali bi se u obračun ukalkuliralo i stanje nekretnine i godina izgradnje dok bi u drugoj fazi, početkom 2020. godine, Hrvatska dobila puni porez na nekretnine zasnovan na procjeni vrijednosti nekretnina. Prvi pokazatelji hoće li se to obistiniti, trebali bi se vidjeti već na jesen.

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba