Povodom Međunarodnog tjedna dojenja, krapinske patronažne sestre u gradskom Parku i Knjižnici pripremile druženje za majke i njihovu djecu

U Krapini oformljena grupa za potporu dojenja, u Knjižnici otvoren i kutak za dojenje, jer je majčino mlijeko zlatni standard u prehrani novorođenčeta

Objavljeno: 03.08.2017. Alen Brodar

Ovogodišnji Međunarodni tjedan dojenja, koji se tradicionalno obilježava od 1. do 7. kolovoza, s ciljem senzibilizacije javnosti na temu dojenja i pokretanja dodatnih aktivnosti promicanjem važnosti prirodne prehrane, obilježava se pod motom “Podržimo dojenje zajedno”. Tim povodom u Krapini su patronažne sestre Doma zdravlja KZŽ, pozvale majke i djecu koje obilaze, da dođu i podrže njihovu akciju koju su pripremile u krapinskom Parku i Gradskoj knjižnici, s ciljem promicanja dojenja.

Važnost dojenja

– U parku smo pripremile jedno druženje u sklopu kojeg dijelimo promotivne materijale o važnosti majčinog mlijeka, a u Gradskoj knjižnici, gdje nam je ravnatelj, gospodin Zdravko Štefanić, širom otvorio vrata, smo organizirale nastavak druženja, u sklopu kojeg je oformljena Grupa za potporu dojenja, a tamo je uređen i jedan kutak gdje će majke moći podojiti svoje dijete – objasnila nam je Romina Polanščak, patronažna sestra Doma zdravlja KZŽ, Ispostave Krapina te dodala da je dojenje važno jer sva znanstvena istraživanja pokazuju da je majčino mlijeko zlatni standard u prehrani novorođenčeta i dojenčeta. Svjetska zdravstvena organizacija i UNICEF, naime, preporučuju prehranu isključivo majčinim mlijekom do šest mjeseci starosti djeteta, bez ikakvih drugih dodataka, a dalje uz dohranu, čak i do dvije godine života, dakako, po želji majke i djeteta.
Inače, u Krapinsko – zagorskoj županiji ima 25 patronažnih sestara, od toga pet u krapinskog Ispostavi Doma zdravlja, a svaka od njih skrbi o 5100 stanovnika.
Druženju se pridružio i krapinski dogradonačelnik Drago Kozina, koji je pozdravio još jedno otvaranje kutka za dojenje u jednoj od krapinskih institucija.
– Prije svega moram reći da naš park danas jako lijepo izgleda, prepun je majki i djece. Što se pak tiče kutka za dojenje u Knjižnici, to je jedan iskorak, nakon klupe u gradskoj Ljekarni i klupe u parku i mislim da je to jako dobar spoj da se mladi zadržavaju u Knjižnici. Jer bitno je hraniti se prirodnim, majčinim mlijekom, ali i dobrom knjigom – rekao je Kozina.

Puni Park i Knjižnica

Patronažne sestre, majke i djecu pozdravio je i ravnatelj krapinske Knjižnice Zdravko Štefanić.
– Nadam se da će naše mlade mame biti zadovoljne s mjestom koje smo predvidjeli kao kutak za dojenje. Naime, u kontaktu s Patronažnom službom Doma zdravlja KZŽ i Knjižnica je izrazila želju da sudjeluje u ovom projektu te smo napravili jedan mirni kutak, tako da ako dođu po knjigu, mogu podojiti dijete. Naravno, pozivamo ih da koriste Knjižnicu tijekom cijelog radnog vremena, mogu doći s djetetom i sjesti, listati i čitati knjige i časopise, a po potrebi nahraniti svoje dijete – zaključio je ravnatelj Štefanić.
Akciji se inače odazvalo tridesetak krapinskih majki s djecom, bili su tu i očevi, tete, djedovi i bake, koji su uživali u druženju u Parku i Knjižnici, koje su za njih pripremile patronažne sestre. Inače, slično je druženje održano i dan ranije u Svetom Križu Začretju, u parku kod svetokriškog Dvorca.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba