SLJEDEĆI KORAK JE ZAŠTITA NA RAZINI EUROPSKE UNIJE

Autohtoni zagorski proizvod: Zagorski mlinci od Ministarstva poljoprivrede dobili oznaku zemljopisnog podrijetla

Objavljeno: 14.07.2017. Jelena Jazbec

Zagorski mlinci od sada se mogu nazivati autohtonim zagorskim proizvodom, s obzirom na to da im je od strane Ministarstva poljoprivrede odobrena zaštita proizvoda oznakom zemljopisnog podrijetla za područje čitave Republike Hrvatske.
Za dobivanje te oznake najzaslužnija je udruga “Tradicija Zagorja”, koja je i pokrenula čitav proces, a osnovana je u prosincu 2012. godine. O procesu dobivanja oznake zemljopisnog podrijetla na press konferenciji govorio je predsjednik udruge Matija Gulija.

Okupili proizvođače

– Iza nas je jedan odrađeni put. Evo, četiri godine i četiri mjeseca nakon osnutka udruge, točnije, 3. travnja 2017., dobili smo za zagorske mlince rješenje Ministarstva poljoprivrede o zaštiti naziva “zagorski mlinci”, koje trenutno vrijedi za područje Republike Hrvatske, a radi se o prijelaznoj nacionalnoj oznaci. Udruga je osnovana uz potporu Županije i ostalih organizacija, s ciljem zaštite tradicionalnih zagorskih proizvoda, a kao prve ciljeve zadali smo si zaštitu zagorskih mlinaca i zagorskih štrukli. U rujnu prošle godine dovršili smo proizvođačku specifikaciju za zagorske mlince i podnijeli zahtjev Ministarstvu poljoprivrede, i malo više od pet mjeseci nakon podnesenog zahtjeva, on je odobren. U radnoj skupini za zaštitu mlinaca okupili smo sve zainteresirane proizvođače mlinaca iz Zagorja, koji i sad sudjeluju u radu udruge, ali i kreću u dobivanje oznake zemljopisnog podrijetla. Trenutno nas ima četiri koji smo potpisali ugovore s certifikacijskom kućom – Kogutex iz Konjščine, Mlin Jertovec, Massa Lovita iz Gornje Stubice i Zebrano iz Bedekovčine – otkrio je Gulija.

Dobivanju oznake svakako je pridonijelo i istraživanje tržišta koje je provela udruga, na uzorku od tisuću ispitanika iz svih krajeva Hrvatske, a koje je pokazalo kako čak 80 posto njih smatra da su zagorski mlinci autohtoni proizvod Hrvatskog zagorja i taj proizvod povezuje s područjem Hrvatskog zagorja.
Prednosti dobivanja ove zaštite, nastavio je Gulija, su jamstvo kvalitete i jamstvo podrijetla za potrošače, kao i to što oznaka pomaže izbaciti nelojalnu konkurenciju.
– Međutim, to ne znači da zaštita nekoga isključuje. Svaki proizvođač koji se želi uključiti u zaštitu proizvoda, može to vrlo lako učiniti, ukoliko prilagodi svoju proizvodnju specifikaciji. Tada može ući u proces certifikacije i dobiti oznaku zemljopisnog podrijetla. Nadamo se da će se uključiti još proizvođača – istaknuo je Gulija, dodavši i kako se, unatoč dobivanju oznake, cijena proizvoda neće drastično povećati.

Identitet i prepoznatljivost

– Sljedeći korak je registracija zaštite na razini Europske unije. Ministarstvo je poslalo zahtjev na razinu EU 19. lipnja, i mi se nadamo da neće biti odugovlačenja, da neće biti žalbi na samu zaštitu i da do kraja godine možemo očekivati i europsku zaštitu – zaključio je Gulija.

Zahvalio je na potpori Krapinsko – zagorskoj županiji, Zagorskoj razvojnoj agenciji, Hrvatskoj gospodarskoj komori, Hrvatskoj obrtničkoj komori, Ministarstvu poljoprivrede, predsjednici Županijske skupštine Vlasti Hubicki, koja je ujedno članica udruge “Tradicija Zagorja”, a prisustvovala je i press konferenciji.
Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar dodao je kako je razlog pokretanja zaštite stvaranje identiteta i prepoznatljivosti te davanje dodatne vrijednosti proizvodu i prepoznatljivosti Hrvatskog zagorja, ali i promocija tog proizvoda na području čitave Hrvatske i Europske unije.
– Četiri proizvođača imat će zaštićen proizvod, a njihov kapacitet, koji trenutno iznosi 400 tona, moći će i povećati, jer će im ova zaštita biti dodatni okidač, s obzirom na to da je očito da na tržištu postoji interes – rekao je Kolar, dodavši kako slijedi zaštita zagorskih štrukli i zagorskog bagremovog meda na nacionalnoj razini.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba