UVOD U DALEKU PROŠLOST KRAPINSKO – ZAGORSKE ŽUPANIJE

U sklopu izložbe “Iz bronce u željezo”, doznajte kako su živjeli stanovnici ovog područja u drugom i prvom tisućljeću prije Krista

Objavljeno: 21.06.2017. Jelena Jazbec

U Dvoru Veliki Tabor 30. lipnja u 19 sati održat će se otvorenje izložba “Iz bronce u željezo – Gradina Špičak”. Izložba je zamišljena kao uvod u daleku prošlost Krapinsko – zagorske županije s ciljem popularizacije lokaliteta Špičak, ali i razdoblja na prijelazu iz
brončanog u željezno doba, koje je uvelike obilježilo prošlost i krajobraz prostora kojeg danas obuhvaća Hrvatsko zagorje, a s kojim je šira javnost slabo upoznata.
S tom namjerom, a zahvaljujući dugogodišnjim arheološkim istraživanjima lokaliteta Špičak u selu Bojačno u općini Zagorska sela, koje je proveo Institut za arheologiju u Zagrebu, pod vodstvom arheologinje dr. sc. Ivančice Pavišić, pokušat će se prikazati kako su se odijevali, što su jeli, u kakvim su nastambama stanovali, koje vještine su poznavali, u što su vjerovali i jesu li ratovali stanovnici ovog visinskog naselja krajem drugog i u prvoj polovici prvog tisućljeća prije Krista.
Zahvaljujući Arheološkom muzeju u Zagrebu, na izložbi će, uz nalaze sa Špičaka, po prvi puta na prostoru Hrvatskog zagorja biti izloženi i vrijedni nalazi brončanih ostava s prostora današnje Krapinsko – zagorske županije. Izložit će se i pojedinačni prapovijesni nalazi koji se čuvaju u Arheološkim zbirkama Dvora Veliki Tabor i Muzeja seljačkih buna. Autorica izložbe je dr. sc. Ivana Škiljan.

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba