Planinari klanječkog HPD-a Cesargrad proslavili 80. rođendan

Nastavljaju se radovi na uređenju doma te se pokreće mala planinarska škola

Objavljeno: 10.05.2017. mladenmandic

Planinari klanječkog HPD-a Cesargrad obilježili su 80. godišnjicu postojanja. Predsjednik HPD-a Gordan Šoban istaknuo je kako je Društvo osnovano 17. travnja 1937. godine, no aktivno su ponovno počeli raditi 1951. godine. Kasnije je izgrađena i planinarsko – lovačka kuća na Cesargradu u suradnji s klanječkim lovačkim društvom.
Dosad su održane brojne aktivnosti na obnovi i uređenju planinarskoga doma. Šoban se zahvalio i svima koji su im pomogli da Društvo opstane u dobrim, ali u onim lošijim vremenima.

Ulaganje u budućnost

Najavio je završetak radova na uređenju doma te pokretanje planinarske škole za djecu predškolskog i školskog uzrasta kao ulaganje u budućnost klanječkoga planinarstva. Okupljenima se obratio i Marijan Pleško kroničar HPD-a “Cesargrad” i veliki zaljubljenik u planinarstvo te klanječki gradonačelnik Zlatko Brlek. On je uz čestitku na vrijednoj obljetnici, zaželio planinarima još puno dobrih planinarskih izleta, ali i druženja s planinarskim društvima i sugrađanima. Dodijeljene su i zahvalnice za nesebičnu pomoć i promicanje planinarstva u Klanjcu svim zaslužnim članovima i podupirateljima Društva.

Ugodno druženje

Planinarima i njihovim gostima u Velikoj dvorani grada Klanjca pridružio i pokrovitelj svečanosti, krapinsko-zagorski župan Željko Kolar, koji je i sam dugogodišnji član HPD-a “Cesargrad”. Svojim glazbenim nastupom svečanost na kojoj su se okupili planinari, njihovi podupiratelji i gosti iz susjednih planinarskih društva uveličali su i članovi folklorne pjevačke skupine KUD-a “Antun Mihanović” Klanjec, a sve je završilo ugodnim druženjem do kasnih večernjih sati.



Otvorena i izložba o povijesti Društva

U sklopu obljetnice klanječkih planinara, u izložbenoj dvorani Gradske knjižnice otvorena je i izložba arhivske dokumentacije te brojnih fotografija koje prikazuje povijesni slijed u radu klanječkog planinarskog društva. Za ovu prigodu je iz Samoborskog muzeja, koji čuva arhivsku dokumentaciju HPD-a Zagreb i njegovih podružnica, posuđena i Spomen značka, koju je 1924. godine u povodu 50. obljetnice hrvatskog planinarstva izradio Antun Augustinčić. Arhivsku dokumentaciju godinama je vrijedno skupljao Marijan Pleško, koji je na otvorenju izložbe govorio o bogatoj povijesti Društva, a uz njega postav ove izložbe potpisuje i Snježana Horvatin. Izložba ostaje otvorena do 19. svibnja 2017.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba