NA ZAGREBAČKOM VELESAJMU OTVOREN DRUGI REGIONALNI SAJAM KONTINENTALNOG TURIZMA

Upoznajte turističku ponudu na kontinentu, uživajte u bogatoj gastro i eno ponudi, kao i u zanimljivim predavanjima – dobrodošli na “Wellcone“!

Objavljeno: 10.05.2017. Jelena Jazbec

Sve blagodati cjelokupne turističke ponude kontinentalne Hrvatske danas možete doživjeti na Zagrebačkom velesajmu, gdje je, u organizaciji Zagorje Internationala, otvoren drugi Regionalni sajam kontinentalnog turizma “Wellcone“.

Sajam je izložbenog karaktera, a okuplja predstavnike turističkih zajednica, turističkih i putničkih agencija, muzeja, toplica, hotela, restorana, vinarija te ostalih turističkih subjekata s područja kontinentalne Hrvatske.

Poslovni susreti i razmjena znanja

– “Wellcone“, kao ideja koja objedinjuje “well“ kao dobro i “kon“ kao kontinent, nije samo ideja još jedne manifestacije s važnim pokroviteljima i plitkim utjecajem na branšu koju predstavlja. Ne. “Wellcone“ je mnogo više. “Wellcone“ je ideja o platformi pogonjenoj jedrima mladenačkog bunta, entuzijazma i ambicija, na kojoj će se odvijati poslovni susreti i razmjenjivati znanja ne samo o turizmu iz Hrvatske, već znanja iz svijeta i drugih zemalja, a teme ne samo turističke, već sve koje su vezane na poboljšanje kvalitete života ljudi u zemlji  u kojoj živimo. Naravno da kontinentalni turizam u tom slučaju igra važnu ulogu. Zašto kontinentalni turizam?  Baš zato jer iziskuje mnogo truda i malo je toga Bogom dano, i ako u takvim uvjetima uspijete, onda znate da ste uspjeli na duge staze. Takav je i naš put, od početka pokretanja jednog mladog lokalnog medija, do evo današnjeg dana, s vama ovdje – rekao je prilikom otvorenja Alen Brodar, glavni urednik news portala i digitalnih novina Zagorje International.

U ime domaćina obratila se Dina Tomšić, voditeljica Zagrebačkog velesajma, koja je istaknula kako organizatorima zahvaljuje što su se odlučili na pokretanje ovog Sajma i što su kao domaćina, nakon što je prošle godine Sajam održan u Krapini, odabrali grad Zagreb. Rekla je i kako je Zagrebački velesajam učinio poslovni zaokret, s obzirom na to da je sajamska industrija u Hrvatskoj vrlo fragmentirana, pa je stoga usmjeren upravo na pružanje podrške malim organizatorima.

Institucija koja je među prvima pružila podršku organizaciji Regionalnog sajma kontinentalnog turizma, bila je Hrvatska obrtnička komora, a u ime HOK-a obratio se predsjednik Dragutin Ranogajec.

– Moram reći da mi je srce veliko kao kuća jer ovi mladi ljudi, organizatori, dolaze iz Krapinsko – zagorske županije. Ponosan sam na njih i na njihovu ideju i naravno da će uvijek imati podršku, ne samo Hrvatske obrtničke komore, nego, ja vjerujem, i svih ostalih koji žele da kontinentalni turizam konačno zauzme pravo mjesto, ono koje mu pripada – rekao je Ranogajec.

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar istaknuo je važnost povezivanja Zagorja i Zagreba s ciljem razvoja turizma.

– U gradu Zagrebu i Krapinsko – zagorskoj županiji gosti se prosječno zadržavaju 2,6, odnosno, 2,7 dana. Sa zajedničkom promocijom, kao što je “100 posto zagorsko u Zagrebu“, sa zajedničkom ponudom grada Zagreba i Krapinsko – zagorske županije, možemo povećati taj broj, da se gosti zadrže jedan dan dulje i da upravo taj dan podijelimo između grada Zagreba i Krapinsko – zagorske županije. Na tome rade naše turističke zajednice, a ono što nam slijedi, što već dogovaramo sa zagrebačkim gradonačelnikom, je ured Krapinsko – zagorske županije u gradu Zagrebu – rekao je Kolar.

Konferencijski dio

U ime Grada Zagreba govorio je Slavko Kojić, pročelnik Gradskog ureda za financije, koji je rekao kako grad Zagreb zajedno sa svojim okruženjem, odnosno, svim županijama koje ga okružuju, živi i diše istim plućima.

– Gospodarska aktivnost i razvoj grada Zagreb bez njegova okruženja je nemoguća – zaključio je Kojić.

Sajam je otvorio Ivo Bašić, glavni tajnik Ministarstva turizma.

– U ukupnom turističkom proizvodu, kontinentalni turizam čini svega dva do tri posto, a Hrvatska je zaista lijepa zemlja, na tako malom prostoru ima toliko različitosti, i upravo zato kontinentalna Hrvatska može i mora dati više kada govorimo o razvoju kontinentalnog turizma – rekao je.

Program otvorenja svojim je nastupom uveličala poznata zagorska sopranistica Josipa Lončar.

Ovogodišnji Regionalni sajam kontinentalnog turizma odvija se pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar – Kitarović, Ministarstva turizma, Ministarstva poljoprivrede, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske obrtničke komore, Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG – BICRO), Grada Zagreba, Grada Krapine te Turističke zajednice grada Krapine.

U poslijepodnevnim satima, osim u razgledavanju izlagačkih prostora i bogatoj gastro i eno ponudi, posjetitelji mogu uživati u konferencijskom dijelu, u sklopu kojeg će saznati sve o aktivnom odmoru,  primjerima dobre prakse iz Slovenije te Bosne i Hercegovine, poslušati panel raspravu na temu “Očekivanja turista od turističke ponude kontinentalne Hrvatske“, kao i brojna druga zanimljiva predavanja.

Sajam se zatvara u 17 sati, proglašenjem dobitnika nagradnih igara i podjelom zahvalnica.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba