OVE SRIJEDE OD 10 SATI NA ZAGREBAČKOM VELESAJMU ODRŽAVA SE DRUGI REGIONALNI SAJAM KONTINENTALNOG TURIZMA

“Wellcone” – jedinstveno mjesto na kojem ćete doživjeti svu raskoš turističke ponude kontinentalne Hrvatske

Objavljeno: 08.05.2017. Jelena Jazbec

Svu raskoš turističke ponude kontinentalne Hrvatske moći ćete upoznati na drugom Regionalnom sajmu kontinentalnog turizma “Wellcone”, koji se održava ove srijede na Zagrebačkom velesajmu, a tim je povodom danas u Zagrebu održana i press konferencija. Sajam organizira Zagorje International, prve zagorske digitalne novine i news portal, mladi lokalni medij koji postoji dvije i pol godine. Želeći napraviti iskorak u turizmu, Zagorje International je prije otprilike godinu dana organizirao prvi “Wellcone”, koji je održan u Krapini, gradu kulture i sjedištu Krapinsko – zagorske županije, jedne od perjanica hrvatskog kontinentalnog turizma.
Želeći Sajam podići na jednu višu razinu, odlučeno je da će se on ove godine organizirati u gradu Zagrebu, što su prepoznale i institucije, pa se tako drugi “Wellcone” održava pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar – Kitarović, Ministarstva turizma, Hrvatske turističke zajednice, Ministarstva poljoprivrede, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske obrtničke komore, Grada Zagreba, Zagrebačkog velesajma, Grada Krapine, Turističke zajednice grada Krapine te Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG BICRO).

Konferencija i panel diskusije

Glavni urednik portala Zagorje International, Alen Brodar, istaknuo je kako će sajam biti izložbenog karaktera, a okupit će predstavnike turističkih zajednica, turističkih i putničkih agencija, muzeja, toplica, hotela, restorana, vinarija te ostalih turističkih subjekata s područja kontinentalne Hrvatske.
Uz izložbeni dio, na “Wellconeu” će se održati konferencija na kojoj će se prikazati mogućnosti razvoja turizma kontinentalne Hrvatske, ali i problemi s kojima se susreću turistički subjekti na području kontinentalne Hrvatske.
Također, predstavit će se primjeri dobre prakse turističke ponude iz susjednih zemalja (Slovenije te Bosne i Hercegovine), kao i primjeri dobre prakse u Hrvatskoj, a koji su vezani uz promociju destinacije i osmišljavanje sadržaja aktivnog turizma na području kontinentalne Hrvatske.
Održat će se i dvije panel diskusije, na temu očekivanja stranih turista od turističke ponude kontinentalne Hrvatske te razvoj zdravstvenog turizma. Uz navedeno, sudionici će moći saznati informacije o financijskim pogodnostima koje se nude na tržištu, a pomažu turističkim subjektima u opremanju prostora za smještaj, gastro i eno ponudu, aktivni turizam i sl., a predstavit će se i novi projekti ulaganja u turizam na području kontinentalne Hrvatske.
– Vjerujemo da će “Wellcone” uistinu pomoći daljnjem razvoju kontinentalnog turizma u Hrvatskoj, u koji se počelo mnogo ulagati, ali i uz sve to još ima neslućene perspektive i mogućnosti. Želio bih se stoga još jednom zahvaliti našim pokroviteljima koji su nas podržali u organizaciji Regionalnog sajma kontinentalnog turizma – istaknuo je Brodar.
Organizaciji Sajma među prvima je podršku pružio Zagrebački velesajam, koji upravo pomaganje i suradnju s manjim organizatorima navodi kao jednu od misija svoga djelovanja.
– Cijelu prošlu godinu govorili smo da je misija Zagrebačkog velesajma srce društvene i poslovne komunikacije, kako grada Zagreba, tako i Republike Hrvatske, i ovo je jedan od projekata kojima svjedočimo naše djelovanje u tom smjeru. Pozivam posjetitelje da budu s nama 10. svibnja od 10 sati ujutro, kada se Sajam svečano otvara, i da maksimalno pronosimo glas snage našeg kontinentalnog turizma, koji možda nije toliko prepoznat, kao naš morski turizam, ali ima tako vrijedne posebnosti, na kojima trebamo graditi svoju konkurentnost – rekla je Dina Tomšić, voditeljica podružnice Zagrebačkog velesajma.
Grad Zagreb sa zadovoljstvom je prihvatio domaćinstvo ovogodišnjeg Sajma, a Mirka Jozić, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo grada Zagreba istaknula je kako je to jedinstvena prilika da se napokon na jednom mjestu susretnu svi glavni akteri razvoja kontinentalnog turizma te je pohvalila inicijativu Zagorje Internationala.
– Kao glavni grad, definitivno smo jedan centar za cijelu regiju, za ovakve poslovne susrete, i dobro je da se to organizira u Zagrebu, jer imamo jaču infrastrukturu i možemo okupiti veći broj izlagača. Zagreb je napravio turistički boom, i dalje imamo porast broja dolazaka, a kroz razvoj kontinentalnog turizma, Zagreb može još poboljšati svoju vlastitu ponudu, kao i doprinijeti razvoju turizma na kontinentu, u manjim gradovima, gdje turisti ponekad ne mogu ciljano doći. Sajam i konferencija koji će se održati u srijedu, prilika su za razmjenu iskustava, ali i prilika da se vide mogućnosti stranih ulaganja. Trebamo skupiti glave, a ova konferencija je savršena prilika da vidimo kako možemo pomoći jedni drugima i prepoznati da u tom međusobnom povezivanju imamo zajedničke koristi, u smislu razvoja turizma u ovoj našoj prekrasnoj zemlji, jer imamo mnogo potencijala koji nismo iskoristili, imamo toliko tajni iz naše povijesti koje nismo uspjeli prikazati, imamo toliko dobru gastronomsku ponudu, vlastite proizvode, imamo čist zrak, imamo zaista ono što rijetko koja zemlja, ne samo u Europi, nego i u svijetu, ima – rekla je Jozić.
Podršku Sajmu pružila je i Hrvatska obrtnička komora, a Krešimir Tomić, savjetnik u Odjelu za organizaciju rada cehova HOK-a, rekao je kako vjeruje da je ovo savršen način promocije ponude kontinentalne Hrvatske, koja, nažalost, u svojem turističkom razvoju još uvijek zaostaje za dalmatinskom regijom.

Ulaganja u Krapinske Toplice

Na predstavljanju je bio i gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović, koji je rekao kako mu je izuzetno drago što je upravo njegov grad bio domaćin prvog Sajma, no kako se održavanjem “Wellconea” u glavnom gradu, i Krapini i cijeloj Krapinsko – zagorskoj županiji otvaraju nove mogućnosti za predstavljanje izvan granica Hrvatskog zagorja, koje zaista može mnogo toga ponuditi svojim gostima.
Jedan od predvodnika razvoja turizma u Zagorju, svakako su Krapinske Toplice, a načelnik Ernest Svažić istaknuo je mu je bilo iznimno zadovoljstvo posljednjih mjeseci slušati pozitivne brojke o porastu broja noćenja u Zagorju, no, isto tako, kako bi u skorijoj budućnosti upravo manjak kapaciteta za prihvat gostiju mogao biti veliki problem za razvoj turizma u ovom dijelu Hrvatske. Upravo zato, rekao je, drago mu je što će upravo na “Wellconeu” predstaviti dva važna ulaganja koji su prvi korak prema povećanju broja smještajnih kapaciteta u njegovoj općini.
– Jedan od panelista na Sajmu bit će gospodin Valentin Bačić, arhitekt i voditelj projekta “Heli hotela”. To je jedno rusko ulaganje koje se priprema, s 90 soba, kongresnim centrom i wellness sadržajima. Također, ovih je dana završeno preuzimanje “Hotela Toplice” od strane jedne tvrtke iz Hong Konga, koja svoja hrvatska ulaganja započinje u Krapinskim Toplicama. Jučer sam održao sastanak s gostima iz Kine i dobio potvrdu da oni od 1. lipnja žele intenzivno nastaviti s realizacijom projekta – istaknuo je Svažić.
Organizatori su na kraju još jednom pozvali sve zainteresirane da ove srijede od 10 sati besplatno posjete drugi Regionalni sajam kontinentalnog turizma “Wellcone” i upoznaju skriveno blago jedne od najljepših zemalja svijeta.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba