Završen je 4. “Bistrički zvukolik”

Nastupilo rekordnih 80 natjecatelja solista te 14 komornih sastava iz Hrvatske, Slovenije, BiH i Crne Gore

Objavljeno: 08.05.2017. zagorjeinternational

Završen je četvrti “Bistrički zvukolik”, mješovito međunarodno natjecanje instrumentalista i pjevača u Mariji Bistrici. Na natjecanju koje je organizirala Udruga “Svesvir” od četvrtka do nedjelje u Bluesun hotelu Kaj, nastupilo je rekordnih 80 natjecatelja solista u devet dobnih kategorija, a po prvi puta i 14 komornih sastava iz Hrvatske, Slovenije, BiH i Crne Gore i to u tri kategorije. Službena glasovirska pratnja bio je prof. Domagoj Guščić, a u ocjenjivačkom sudu su i ove godine bila sjajna glazbena imena.

Pobjednici po kategorijama

Prvog dana natjecalo se 40 mladih glazbenika u tri najmanje dobne kategorije. U kategoriji rođenih 2008. godine i mlađi, prvo mjesto osvojio je Bruno Bilić na saksofonu, drugo Larisa Legčević na harmonici i treće Filip Farago na violini. U kategoriji 2006. godište i mlađi, najbolje ocjene suda dobila je Eva Jandrašek na violončelu, drugi je bio Daren Pavletić na saksofonu, a treća Lucija Šarić na klaviru. U kategoriji 2004. godište i mlađi, pobijedila je Antonela Glavić na harmonici, drugi je bio Marko Tomasić na klaviru i treći Ante Jakovljević na harmonici. Od četvrte do šeste kategorije natjecalo se u dva kruga, a u sedmoj i osmoj u tri kruga, dok je deveta kategorija ostala bez natjecatelja, jer jedina prijavljena violinistica nije do kraja nastupila zbog bolesti. U četvrtoj kategoriji (2002. godište i mlađi), slavio je Enej Nik Juran na udaraljkama, ispred Julije Škreblin Milić na klaviru i Ene Aličehajić, također na klaviru. U petoj kategoriji (2000. i mlađi), prvo mjesto odnio je Zvjezdan Vojvodić na klaviru, drugi je bio Max Godinić na klarinetu, a treći Roberto Hren, na bisernici. U šestoj kategoriji (1998. i mlađi), pobijedila je Antonela Doko na klaviru, drugi je bio Andraž Jagodic na klarinetu, a treći Filip Dujmović na saksofonu. U sedmoj kategoriji (1996. i mlađi), prvo mjesto osvojio je Natan Zlodre na gitari, drugo Marta Sesar na flauti i treće Alvin Ćućić na klaviru. U osmoj kategoriji (1994. i mlađi) zlato je osvojio Mateo Žmak na klaviru, srebro Ivan Perković, također na klaviru, a broncu flautistica Laura Felicijan. Kod komornih sastava, u prvoj kategoriji (2002. i mlađi) zlato je osvojio Trio Ka.I.Do., srebro Klavirski trio S²K, a broncu Gitarski duo Inon & Rien. U drugoj kategoriji (1998. i mlađi) prvi je bio Brass kvintet GŠ Virovitica, jedini s ocjenama u toj kategoriji, a u trećoj kategoriji, bez dobnog ograničenja, zlato je pripalo klavirskom duu Blažek – Žmak, srebro klavirskom triju MAS, a bronca klavirskom kvintetu Peti element.

Posebne nagrade

Posebnu nagradu Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu skladbe hrvatskog autora dobili su Bruno Bilić, saksofon i Antonela Glavić, harmonika, Max Godinić, klarinet, Natan Zlodre, gitara, Mateo Žmak, klavir i Klavirski duo Blažek – Žmak. Posebnu nagradu za najmlađeg natjecatelja dobio je Filip Farago, violina, a posebnu nagradu EPTA-e (European Piano Teachers Association) za najbolju klavirsku izvedbu Lucija Šarić, Ena Aličehajić, Zvjezdan Vojvodić, Antonela Doko i Mateo Žmak. Posebnu nagradu Hrvatskog društva flautista za najbolju flautističku izvedbu dobili su Karla Kadović, Marta Sesar i Laura Felicijan, posebnu nagradu za najbolju izvedbu vlastite skladbe Juraj Galoić, gitara, i Marko Tomasić, klavir. Posebnu nagradu Hrvatske udruge gitarskih pedagoga za najbolju gitarističku izvedbu osvojili su Marko Kovačić i Natan Zlodre, a posebnu nagradu ESTA-e (European String Teachers Association) za najbolju gudačku izvedbu Antonija Jegić, violina i Eva Jandrašek, violončelo.
Uz natjecanje, održano je i čak pet koncerata. Članovi ocjenjivačkog suda počastili su publiku s tri koncerta, u četvrtak u Bluesun hotelu Kaj, a u petak i subotu u Bazilici Majke Božje Bistričke. Prvog dana održan je i koncert zlatnih natjecatelja, odnosno pobjednika u prve tri kategorije, a zadnjeg dana u svim preostalim kategorijama.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba