Susret hrvatske katoličke mladeži u Vukovaru

I Zagorci među 30 tisuća mladih koji su iz grada heroja Hrvatskoj prenijeli jedinstvenu poruku: “Krist je naša nada!”

Objavljeno: 02.05.2017. Jelena Jazbec

Među 30 tisuća mladih koji su se proteklog vikenda okupili na jubilarnom 10. Susretu hrvatske katoličke mladeži u Vukovaru, bili su i brojni Zagorci. Župljani župa Marinci, Prišlin, Taborsko i Vinagora svoje su putovanje započeli u noći s petka na subotu, kada su krenuli prema Osijeku, u čijoj su neposrednoj blizini trebali biti smješteni i dočekati nedjelju, kada će se zaputiti prema Vukovaru.
Subotnje jutro bilo je rezervirano za razgled Osijeka, pa su tako posjetili neke od znamenitosti tog grada na Dravi, poput Osječke katedrale, Starog grada te zoološkog vrta.
U poslijepodnevnim satima krenuli su put Tenje, koja je bila njihov domaćin. Ondje su ih, u Župi sv. Ane, raširenih ruku dočekale obitelji koje su odlučile otvoriti im vrata svoga doma, i ugostiti ih na jednu noć. Nakon upoznavanja i ručka u obiteljima, u Pastoralnom centru slavili su svetu misu te je održano klanjanje, a zatim i zakuska, cjelovečernji program te povratak u obitelji.

Sljedeći Susret u Zagrebu

U nedjelju ujutro, put prema Vukovaru započeo je zajedničkom molitvom i pjesmom u autobusu. Uslijedilo je okupljanje na vukovarskom Memorijalnom groblju, gdje je već čekalo na tisuće mladih, koji su se nakon molitve uputili prema mjestu središnjeg misnog slavlja. U koloni su, pjevajući duhovne pjesme, prošli pet kilometara do otvorenog prostora dvorca Eltz.
Ondje je mlade pozdravio vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, koji je izrazio neizmjerno zadovoljstvo što se 10. Susret hrvatske katoličke mladeži održava upravo u gradu heroju. Osvrnuo se i na geslo ovogodišnjeg Susreta, Krist, nada naša, istaknuvši kako je upravo Vukovar grad nade.
– Vukovar je prošao svoju Golgotu, ali grob je prazan, jer Vukovar živi i dalje. Dobro došli u Vukovar, grad nade – rekao je Penava.
Svečano misno slavlje predvodio je mons. dr. Đuro Hranić, đakovačko – osječki nadbiskup i metropolit. On se u svojoj propovijedi osvrnuo na situaciju u Hrvatskoj, istaknuvši kako ima mnogo onih koji radi razočarenja u ljude, institucije, politiku te puni gorčine i nezadovoljstva tonu u izolaciju, osamljenost i beznađe ali i drogu, alkoholizam, agresivnost. Također je istaknuo kako geslo ovogodišnjeg Susreta nosi važnu poruku mladima, ali svima onima koji su izgubili vjeru i nadu u bolje sutra.
– Nema i ne može biti blagostanja i napretka ako nema vas koji ste spremni učiti, studirati, marljivo raditi, biti postojani u dobru, odustajati od veze, protekcije, mita i korupcije, od grešnih obrazaca ponašanja i prizemne logike ovoga svijeta i biti zdrava alternativa ovome svijetu – rekao je Hranić.
Okupljenim mladima obratio se i apostolski nuncij u RH, nadbiskup Alessandro D’Errico, koji je prenio poruku pape Franje, a na kraju svete mise objavljeno je i gdje će se Susret Hrvatske katoličke mladeži održati 2020. godine. Veliku čast da bude domaćin, imat će grad Zagreb. Zagrebački nadbiskup i metropolit, kardinal Josip Bozanić, zahvalio je domaćinima u Vukovaru, te poželio dobrodošlicu mladima u Zagrebačku nadbiskupiju, izrazivši nadu da će se ondje u još većem broju okupiti za tri godine.

Održan i koncert

Susret u Vukovaru nastavljen je tijekom cijelog poslijepodneva, a velika završnica bio je koncert na kojem su nastupili Alan Hržica, Božja pobjeda, Ivana i Marija Husar, Opća opasnost te gost iznenađenja, Miroslav Škoro.
U kasnim večernjim satima, organiziran je povratak kućama. Dojmovi koje su iz Vukovara ponijeli mladi Zagorci, kako sami kažu, neprocjenjivi su. Srdačna dobrodošlica obitelji koje su ih dočekale u svojim domovima, susret s mladima iz svih krajeva Hrvatske i inozemstva, zajedništvo koje ih je pratilo tijekom čitava dva dana, vrijedno je iskustvo, ali najvažnija od svega svakako je poruka koja ne smije ostati zaboravljena i koju će, ističu, nastojati prenijeti i u svojim župnim zajednicama: “Krist je naša nada”.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba