Seminar savjetodavaca

Samo primjenom znanosti i tehnologija, hrvatska poljoprivreda može biti konkurentna

Objavljeno: 18.04.2017. mladenmandic

Preko 250 savjetodavaca i savjetodavki iz 20 hrvatskih županija i Grada Zagreb, okupilo se u Termama Tuhelj na dvodnevnom godišnjem seminaru Savjetodavne službe. Tugomir Majdak, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, otvarajući skup istaknuo kako je osnovni cilj okupljanja savjetodavaca iz cijele Hrvatske, primjena znanosti i tehnologije u poljoprivredi, kako bi ona mogla biti konkurentna.
– Upravo zbog toga je Savjetodavna služba i ustrojena. Ona je produžena ruka poljoprivrednicima, da im preko svojih mjera i kroz svoje programe bude na usluzi. Predstoji nam modernizacija Poljoprivredno – savjetodavne službe, novi zakon je na e – savjetovanju i uskoro će biti i u saborskoj proceduri. Očekujemo da Savjetodavna služba odgovori na sve izazove koje očekuju hrvatsku poljoprivredu nakon pristupanja Europskoj uniji. Nakon reforme iz 2013., pripremamo se za novu, koja će biti 2020. godine – rekao je Majdak.

Spremni za sjetvu

Dodao je i kako je krenula isplata druge rate potpore hrvatskom poljoprivrednicima i to nešto prije nego što je to bilo proteklih godina, a plan Ministarstva poljoprivrede je da i iduće godine krene s avansnim plaćanjem na vrijeme, kako bi bili što konkurentniji na zahtjevnom EU tržištu. Svoju potporu u raznim segmentima poljoprivrede dobit će stotinjak tisuća poljoprivrednih gospodarstava te će svi poljoprivrednici biti spremni za sjetvu, naglasio je Majdak.
Ravnatelj Poljoprivredno – savjetodavne službe Zdravko Tušek, podnoseći Izvješće o radu za prošlu godinu i Plan rada za ovu, istaknuo je kako Savjetodavna služba već 26 godina pomaže hrvatskim poljoprivrednicima da se nose s raznim izazovima. Danas u svim županijama zapošljavaju 270 djelatnika, od kojih je 95 posto visokoobrazovanih.
– Savjetodavci su u poslijeratnom periodu pomagali obnovu hrvatske poljoprivrede, kroz razne programe, kako bi poljoprivrednike pripremili za implementaciju s poljoprivrednom politikom Europske unije. Pred nama su novi izazovi i savjetodavaca i poljoprivrednika, kako bi se što bolje prilagodili tržištu, kako bi im prenijeli znanje i što lakše iskoristili fondove EU koji su namijenjeni poljoprivredi i ruralnom razvoju. Unatrag nekoliko godina napravljeno je puno pomaka po pitanju opremanje službe, edukacije i dolazi vrijeme kada moramo još više ulagati i u znanje savjetodavaca te locirati probleme poljoprivrednika kako bi im mogli poboljšati poslovanje.

Stručno vijeće

– Upravo u tom smjeru i ide donošenje novog zakona kojeg moramo uskladiti s europskim regulativnima – rekao je Tušek, dodajući i kako će savjetodavci ubuduće biti i puno više među poljoprivrednicima i konkretno raditi na programima s lokalnom zajednicom. Prvi puta nakon 26 godina formirano je i Stručno vijeće, u kojem će biti krema agronomske struke i koje će biti svojevrsno savjetodavno tijelo Upravi.
Na skupu su uz goste iz Slovenije bili i predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec i saborski zastupnik Žarko Tušek, koji su istaknuli kako je poljoprivreda u Zagorju pala na niske grane te da treba donijeti specifične zakone i podzakonski okvir koji će omogućiti jasnije mjere poljoprivrednog poticaja i primjene u Hrvatskom zagorju i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, naspram Hrvatske u cijelosti, kako bi se zagorsku poljoprivrednu proizvodnju stavilo tamo gdje joj je mjesto. Tijekom dvodnevnog seminara, održat će se i panel rasprave o unaprjeđenju poljoprivredne proizvodnje, ruralnom razvoju te o mjerama za unaprjeđenje rada Savjetodavne službe. Dodijeljena su i prigodna priznanja najboljim djelatnicima.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba