Prelet balona preko La Manchea

U obaranju Guinnessova rekorda sudjelovao jedan hrvatski balon – i to baš zagorski

Objavljeno: 08.04.2017. Alen Brodar

 

Hrvatska reprezentacija u letenju balonima koja je nastupila u balonu Krapinsko – zagorske županije “Zagorje – Bajka na dlanu”, bila je među 80-ak balonaških timova iz mnogih europskih zemalja koji su izveli najveći balonaški pothvat svih vremena s kojim su ušli i u Guinnessovu knjigu rekorda. Zajednički su preletjeli La Manche i to iz engleskog Dovera do francuske obale. Za taj se pothvat inače prijavilo više od 300 timova, a tek stotinjak ih se kvalificiralo.

Pogodna strujanja

U reprezentaciji Hrvatske glavni pilot bio je Igor Mikloušić, kopilot je bila njegova majka Marija Petrić Mikloušić, oboje sportski piloti sa svjetskom reputacijom te Geoff Lescott, engleski pilot i inspektor u balonstvu. Član hrvatske ekspedicije bio je i Krešimir Končevski iz Zaboka.
– Na poziv engleskog organizatora krenuli smo iz Zaboka u četvrtak ujutro, da bi se tijekom noći pripremili za prelet. Naime, za petak ujutro su bila najavljena pogodna zračna strujanja – bilo kakvo skretanje vjetra balone bi nosilo na otvoreno more. S druge strane, nedostatak vjetra bi značio da sa zalihom plina koju imaju ne bi stigli do francuske obale – rekao nam je Krešimir Končevski, koji je bio voditelj zemaljskog tima i organizator puta.
Dodao je da je pojava zagorskog balona bila atrakcija među europskim balonašima, a balon se izuzetno dobro vizualno isticao među ostalima.
– Let je nakon cjelonoćne pripreme startao iz Dovera u 7.05 po britanskom vremenu, a slijetanje u Francuskoj bilo je u 9.15 sati. Bilo je oko 80 balona, skoro duplo više od dosadašnjeg broja – prepričao nam je Končevski, objasnivši kako se uopće zagorski balon našao među obaračima rekorda.

Sposobnost pilota

– Poziv je upućen hrvatskom timu zbog odličnih rezultata na dosadašnjim natjecanjima, trebala je garancija sposobnosti pilota za ovaj prilično rizičan potvat. Iz Hrvatske je bio samo jedan balon, a odlučili smo se za ovaj naš zagorski, zbog odlične prilike za promociju destinacije i promociju Zagorja kao balonaškog centra, uoči balon rallyja, koji će se održati od 28. travnja do 1. svibnja u Krapinsko – zagorskoj županiji, uz učešće 15 posada s balonima iz sedam europskih zemalja te SAD-a – zaključio je Končevski.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba