BRANKO VARJAČIĆ

“Obećao sam si – ako prođem kao zamjenik gradonačelnika, svoju ću naknadu dati da se napravi taj most”

Objavljeno: 08.04.2017. Jelena Jazbec

Prije nekoliko tjedana srušen je most kod Kotke, kako bi se izgradio novi, prošireni most, na kojem će se moći mimoići dva automobila, s nogostupom za pješake. No, jeste li znali da je izgradnja mosta dijelom financirana četverogodišnjom plaćom zamjenika gradonačelnika Krapine Branka Varjačića, koji se odlučio odreći cjelokupne naknade kako bi svome gradu poklonio novi most?

Šutio tijekom kampanje

– Rođen sam sedam kilometara od Krapine. U Krapinu sam na zanat došao 1965. godine i od 1971. godine živim tamo. U tom zapadnom dijelu grada ima najviše stambenih zgrada. Tu je i tvornica Kotka, i uvijek me užasavalo kada bih gledao kako ljudi prolaze tim mostom. Gore je i osnovna škola, nalazište Hušnjakovo, vrtić. I moji unuci žive u Krapini i prolaze preko tog mosta svaki dan, i jednostavno, gledajući te prizore, shvatio sam da je nužno obnoviti taj most, proširiti ga i prilagoditi i pješacima i vozačima, jer su u suprotnom u opasnosti i jedni i drugi – otkrio nam je Varjačić.
– O svojoj ideji nisam nikome govorio tijekom kampanje prije četiri godine, jer bi bilo “Varjačić kupuje glasove”, nego sam si obećao, ako prođem kao zamjenik gradonačelnika, svoju ću plaću dati da se napravi taj most – ističe.

Iste konture

Na početku je most štitio konzervatorski zavod, pa je onda u planu bila izgradnja pješačkog mosta, što je i bila prvotna Varjačićeva ideja, ali je ipak na kraju dogovoreno da će se srušiti stari, i izgraditi novi most, koji će biti istih kontura kao i most kojeg je dao izgraditi car Franz Joseph, samo širi, tako da se normalno mogu mimoići dva automobila.
– U to vrijeme most je bio dovoljno velik da se mogu mimoići dvije kočije, no danas se dva auta ne mogu mimoići. Zato sam odlučio svoju naknadu za dogradonačelnika, koja iznosi 4600 kuna mjesečno, za svih 12 mjeseci puta četiri godine, donirati za izgradnju novog mosta. Radi se o iznosu od 200-tinjak tisuća kuna. Razmišljao sam, eto, da nisam zamjenik gradonačelnika te plaće ne bi ni bilo, i zato svome gradu želim i mogu donirati taj novac – zaključio je Varjačić.
Most se širi za 60 centimetara, što će omogućiti mimoilaženje dvaju automobila, a sa svake strane izgradit će se i nogostup širine 1,35 metara. Bit će slične širine kao i most kod Lidla, no zadržat će svoj tradicionalni izgled.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba