Završeni projekti

Projektom “Pločko”, mještani Zagorskih Sela će dobiti društveni dom, prostor za udruge i Muzej školstva

Objavljeno: 06.04.2017. mladenmandic

U općini Zagorska Sela prijavili su projekt na dobivanje novca iz EU fondova “Pločko”. Kako je istaknuo općinski pročelnik Stjepan Regvat, cilj projekta je sanacijom i rekonstrukcijom zaštiti dva objekta koji su u vlasništvu općine Zagorska Sela od daljnjeg propadanja i namijeniti ih u korisne svrhe za građane, ali i turiste.

– Zgrade su trenutno u dosta lošem stanju, te im je obnova nužno potrebna kako bi ih se zaštitilo od propadanja i privelo namjeni. Veći objekt imat će namjenu društvenog doma s prostorom za udruge i održavanje radionica, te je za njega već pripremljena cjelovita projektna dokumentacija za rekonstrukciju s izdanom građevinskom dozvolom.

Pod zaštitom konzervatora

– Cijeli projekt je pripremljen za prijavu na mjeru 7.4. programa ruralnog razvoja i procijenjena vrijednost mu je oko 1,7 milijuna kuna u što je uključeno i opremanje prostora. Bitno je naglasiti da je ovdje riječ o vrijednom primjeru zgrada u povijesnoj jezgri općine Zagorska Sela koje su kao takve prepoznate i pod preventivnom su zaštitom konzervatora Ministarstva kulture – rekao nam je pročelnik Regvat. Nadovezao se kako se u manjem objektu bilježi početak školstva na području općine Zagorska Sela i to još davne 1829. godine, što je prvi pisani trag o početku školstva u cijelom nekadašnjem kotaru Klanjec.
– Nakon cjelovite sanacije u tom prostoru se planira postaviti zavičajna zbirka i izložbeni postav početka školstva u Zagorskim Selima. Projekt je prijavljen na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova i procijenjene je vrijednosti od oko 500 tisuća kuna, te nam je po natječaju iz Programa održivog razvoja lokalne zajednice već odobreno 368 tisuća kuna. Ovdje je riječ o posljednja dva objekta iz stare jezgre Zagorskih Sela koji još nisu obnovljeni – rekao je Regvat.

Još četiri projekta

Inače, općina Zagorska Sela ove se godine javila na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU i s projektima sanacije klizišta uz nerazvrstanu cestu u Brezakovcu, a na javni poziv Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja za razvoj komunalne infrastrukture s tri projekta – za izradu projektne dokumentacije za rekonstrukciju nerazvrstane ceste Zagorska Sela – Brezakovec – Gornji Škrnik u dužini 3,9 kilometara, za sanaciju klizišta, ulegnuća i oštećenja na nerazvrstanim cestama u naseljima Brezakovec, Zagorska Sela, Miljana i Pušća, te za nabave opreme, odnosno rashladnih komora za mrtvačnice u Zagorskim Selima i Poljani Sutlanskoj. Uvjereni su da će se neki od ovih projekata uspjeti i realizirati.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba