Neriješeno ubojstvo u Radakovu

Kćer Jasna: Angažirala sam i vidovnjake – vjerujem da su prošla vremena kada se sve moglo zataškavati

Objavljeno: 04.02.2017. mladenmandic

Nedavno se policija pohvalila podatkom kako u posljednjih godinu praktički nema nijednog nerazjašnjenog ubojstva u Hrvatskoj. Tu su obol dali i zagorski policajci, no jedno teško ubojstvo koje se dogodilo prije više od 18 godina, točnije u noći s 8. na 9. siječnja 1999. godine, još uvijek je i nakon tolikih godina predmet kuloarskih priča u Zagorju.
Tada su u malom selu Radakovu u općini Kraljevec na Sutli ubijeni bračni par Veronika (58) i Vjekoslav (72) Horvatin. Pod okriljem noći, još do danas nepoznati počinitelj usmrtio ih je s više hitaca, u mlinu koji se nalazi neposredno uz obiteljsku kuću. Selo je tada bilo zavijeno valom šutnje.

Posuđivao novce uz kamate

Naime Vjekoslav, u cijelom kraju poznatiji pod imenom Hudlin, osim poslova u mlinu, bavio se i posuđivanjem novca, dakako uz dobre kamate, a javna tajna je bila da je imao i bilježnicu u koju su uredno bili upisani svi dužnici i iznosi koje mu oni duguju. Kako u okrilju noći nitko od mještana ništa ni vidio niti što čuo, kružile su priče kako su Horvatini u svoj dom pustili nekog koga su od ranije poznavali, misleći da želi posuditi ili vratiti novac. No netko se očito ubojstvom htio riješiti svog duga. Nakon ubojstva u bilježnici je navodno, što je potvrdio i tadašnji ministar unutrašnjih poslova Penić, ostalo je zapisano 456 dužnika s ukupnim dugom većim od 15 milijuna kuna. Kolale su priče i kako je u kući pronađeno oko pola milijuna tadašnjih njemačkih maraka te još tri tisuće maraka u Vjekoslavovu novčaniku. Zanimljiva je i činjenica da je tijekom policijske istrage o ovom slučaju, kod 20-ak osoba koje su bile pod sumnjom, nakon pretrage njihovih obiteljskih kuća oduzeto oružje zbog nedopuštenog držanja oružja i streljiva.
Danas na imanju Horvatinovih živi njihova jedina nasljednica, 49-godišnja kći Jasna Horvatin.

“Policija sve zna”

– Nakon tolikih godina na osnovu pričanja susjeda i poznanika, uspjela sam povezati neke kockice. Imam puno saznanja o ubojstvu mojih roditelja i policiji sam sve rekla, oni sve dobro znaju. Nakon što sam prije četiri godine javno prozvala neke ljude, sve mi se obilo u glavu pa sam kasnije ja morala plaćati odštetu kad su me tužili zbog klevete. Ja sam tada živjela u Zaprešiću, ali malo mi je čudno što nitko u selu ništa nije vidio niti čuo. Očito se neki koji nešto i znaju nešto boje. Stoga sam do daljnjega odlučila da o nikakvim konkretnim primjerima neću istupati u javnosti, niti se želim slikati po novinama. Od svega što velim imala bi više štete nego koristi. – rekla nam je kćer Jasna Horvatin. Dodala je i kako policija još uvijek nije zaboravila na istragu i da će rješenje slučaja kad tad doći na vidjelo dana.
– Iako je od ubojstva prošlo više od 18 godina i dalje sam uvjerena da će se slučaj riješiti tim više što sam policija dala sve podatke i vjerujem da su prošla vremena kad se sve moglo zataškavati. Angažirala sam i vidovnjake koji su mi rekli da će se taj slučaj “kad -tad”, kad to najmanje budem očekivala riješiti. Tko sretniji od mene ako se to dogodi – rekla nam je Jasna Horvatin te na kraju dodala i da su se poslije ubojstva njezinih roditelja događale i provale u njihovu kuću, no iako je angažirali i zaštitare te je postavila i kamera, nikad ništa nije riješeno.



JAKOB BUKVIĆ, NAČELNIK PU KRAPINSKO – ZAGORSKE:

Takva djela u pravilu izvode profesionalci i malo je zainteresiranih da se ona rasvijetle

Načelnik PU krapinsko – zagorske Jakob Bukvić, upitan o rješavanju naježih kaznenih djela, među kojima je i ubojstvo supružnika Horvatin u Radakovom, rekao nam je kako ne bi htio govoriti konkretno o spomenutom kaznenom djelu, dodavši kako slučajevi izvršenja najtežih kaznenih djela nikad ne zastarijevaju te da zagorski policajci još uvijek rade na njihovom rasvjetljavanju o otkrivanju.
– Kod najtežih kaznenih djela problem je taj što su ona izuzetno teška za otkrivanje i to zbog toga što ih u pravilu izvode vrhunski profesionalci, ali ponajviše i zbog toga što je malo zainteresiranih koji nešto i znaju, da se takva kaznena djela rasvijetle i riješe – rekao nam je načelnik Bukvić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba