SVJETSKI DAN BORBE PROTIV RAKA

Na svakih 200 osoba koje žive u Hrvatskoj, jedna osoba godišnje obolijeva od neke zloćudne bolesti – evo kako se zaštititi

Objavljeno: 04.02.2017. Jelena Jazbec

 

Danas se obilježava Svjetski dan borbe protiv raka. Rak je izraz za veliku skupinu bolesti, koje mogu zahvatiti gotovo svaki dio tijela. Nastaje iz jedne stanice, nizom transformacija i prelazaka iz predmalignih promjena do malignih tumora. Metastaziranje, odnosno, ubrzano stvaranje abnormalnih stanica koje se mogu proširiti na susjedne dijelove tijela i u druge organe, glavni je uzrok smrti zbog maligne bolesti.

Pet ponašajnih rizika

Svjetska zdravstvena organizacija predviđa da će se broj oboljelih u svijetu povećati s 14 milijuna u 2012. godini, na 24 milijuna 2035. godine, a broj umrlih porast će s 8,2 milijuna na 13 milijuna godišnje.
Obilježavanjem Svjetskog dana borbe protiv raka 4. veljače, nastoji se razviti svijest i znanje o raku, te od vlada i pojedinaca u cijelom svijetu tražiti da poduzmu što učinkovitije mjere u borbi protiv te opake bolesti. Od 2016. do 2018. godine, Svjetski dan borbe protiv raka obilježava se pod krilaticom “Mi možemo. Ja mogu”, čime se zapravo nastoji ukazati na to da svi mi možemo dati svoj doprinos u prevenciji i ranom otkrivanju te bolesti.
Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo doznajemo kako oko 30 posto svih smrti zbog malignih bolesti nastaje zbog pet glavnih ponašajnih rizika: prekomjerne tjelesne težine, nedovoljnog unosa voća i povrća, nedostatne tjelesne aktivnosti, te konzumacije alkohola i duhanskih proizvoda. Ovisnost o duhanu odgovorna je za jednu petinu svih smrti zbog malignih bolesti, kao i za više od 70 posto svih smrti zbog karcinoma pluća.
Iako Hrvatska, u usporedbi s drugim zemljama u Europi, ima srednju incidenciju od zloćudnih bolesti, stope smrtnosti su joj među višima u Europi, pa se tako nalazi na trećem mjestu po smrtnosti muškaraca i devetom mjestu po smrtnosti žena.

Rak pluća i rak dojke

U Hrvatskoj je u porastu učestalost zloćudnih bolesti – prema zadnjim podacima Registra za rak, u Hrvatskoj su u 2014. godini oboljele 21.434 osobe (11.389 muškaraca i 10.045 žena). Na svakih 200 osoba koje žive u Hrvatskoj, jedna osoba godišnje obolijeva od neke zloćudne bolesti. Podaci o smrtnosti govore da je 2015. godine od zloćudnih bolesti u Hrvatskoj umrlo 14.012 osoba, od čega 8.030 muškaraca i 5.982 žene, pa je prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, Hrvatska po ukupnoj smrtnosti od raka na drugom mjestu u Europi – samo Mađarska ima više stope smrtnosti.
Prema podacima Registra za rak Republike Hrvatske, u 2014. godini, među oboljelim muškarcima bilo je najviše onih koji su oboljeli od raka pluća, njih 19 posto, dok je kod žena najviše njih, 26 posto, oboljelo od raka dojke.



12 koraka za smanjivanje rizika od raka

Da bismo smanjili rizik od raka, Europski kodeks protiv raka Međunarodne agencije za istraživanje raka preporučuje da poduzmemo 12 koraka koji nam u tome mogu pomoći:

1. Ne pušiti

2. Ne izlagati se duhanskom dimu u svom domu ili na radnom mjestu

3. Održavati prikladnu tjelesnu težinu

4. Hraniti se zdravo

5. Vježbati i kretati se

6. Ako konzumirate alkohol, smanjite unos i budite umjereni

7. Smanjiti izlaganje suncu, naročito djece

8. Na radnom mjestu se zaštititi od tvari koje uzrokuju rak

9. Provjeriti razinu radona u svom domu i poduzeti mjere za smanjenje visokih razina radona

10. Cijepiti djecu protiv hepatitisa B (novorođenčad) i humanog papiloma virusa (HPV) (za djevojčice)

11. Žene mogu dojenjem i ograničavanjem trajanja hormonske nadomjesne terapije smanjiti svoj rizik nastanka raka

12. Sudjelovati u programima za rano otkrivanje raka debelog crijeva (muškarci i žene), dojke (žene) i vrata maternice (žene)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba