SMRTONOSNE KOMPLIKACIJE

Dr. Lipovac: Gripu trenutno ima oko dvije tisuće Zagoraca, evo kako zaštititi svoje mališane

Objavljeno: 31.01.2017. Jelena Jazbec

U Hrvatskoj je do sad potvrđeno kako je od komplikacija gripe umrlo 12 osoba, a posljednji slučaj koji je šokirao Hrvatsku, bila je smrt četveromjesečne djevojčice koja je, ne dajući nikakve znakove života, u nedjelju prijepodne dovezena na Hitni dječji prijem klinike za dječje bolesti KBC-a Split. Utvrđeno je kako je dijete imalo virus grupe B, a istog dana dogodio se i novi slučaj smrti djeteta u splitskoj bolnici, za koji još nije potvrđeno da je uzročnik virus gripe.

Upala pluća

– Najčešća komplikacija je virusna ili bakterijska upala pluća, koju čovjek može prepoznati po sljedećim znakovima: nedostatak zraka prilikom disanja, gušenje, bolovi u prsnom košu prilikom udaha i plavičaste usne. Upala pluća češće se pojavljuje kod osoba koje imaju kronične bolesti, bez obzira na njihovu životnu dob, a to su bolesti pluća, srca, jetre, bubrega, šećerna bolest, pretilost, a ugrožena skupina su i trudnice – rekao je dr. med. Ivan Lipovac iz Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko – zagorske županije.
Hrvatski zavod za javno zdravstvo na svojim je internetskim stranicama objavio “Preporuke za smanjenje širenja virusa gripe u dječjim kolektivima”. U njima stoji kako se kod djece, uz uobičajene simptome gripe poput povišene tjelesne temperature, kašlja, grlobolje, curenja ili začepljenosti nosa, bolova u tijelu, glavobolje, zimice, umora, može ponekad pojaviti i proljev i povraćanje, no liječničku pomoć bez odgode potrebno je zatražiti u slučaju da se kod djeteta jave sljedeći simptomi ili znakovi: ubrzano disanje ili otežano disanje, plavkasta boja kože, nemogućnost uzimanja tekućine, nemogućnost interakcije s djetetom (nereagiranje djeteta), jaka razdražljivost djeteta zbog koje dijete ne možete držati, simptomi bolesti su se gotovo povukli, no vraćaju se s povišenom tjelesnom temperaturom i pogoršanjem kašlja, povišena tjelesna temperatura s osipom,
nemogućnost hranjenja, plač bez suza te ako primijetite da su pelene značajno rjeđe mokre nego što je uobičajeno.

Nema smrtnih slučajeva

Potrebno je poduzeti i jednostavne preventivne mjere za sprječavanje širenja mikroorganizama, pa se tako preporučuje da osoba ostane kod kuće još 24 sata nakon prestanka simptoma. Poželjno je korištenje maramica za jednokratnu upotrebu, pravilno i često pranje ruku, održavanje higijene prostorija u kojima borave djeca, redovito čišćenje prostorija, provjetravanje, te držanje na razmaku od minimalno jednog metra od osobe koja kašlje ili kiše.
Iz zagorskog Zavoda doznajemo koliko je trenutno službeno potvrđenih slučajeva gripe u Zagorju.
– Do kraja prošlog tjedna, službeno je potvrđeno nešto više od tisuću slučajeva gripe, no taj je broj sigurno veći, oko dvije tisuće. Za sada nema prijavljenih smrtnih slučajeva – otkriva Lipovac.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba