ZABRINJAVAJUĆE OTRKIĆE

Sve više nogometaša obolijeva od karcinoma – nećete vjerovati što je mogući uzrok

Objavljeno: 31.01.2017. zagorjeinternational

Sa sveučilišta u Washingtonu stiže zabrinjavajuće otkriće, prema kojem je više od 50 bivših i sadašnjih nogometaša oboljelo od karcinoma pod nerazjašnjenim okolnostima, piše Večernji.hr. Riječ je o ukupno 53 osobe, od kojih je čak 60 posto igralo na poziciji golmana.

Kao jedan od mogućih razloga spomenutih oboljenja smatra se igranje na umjetnoj podlozi, točnije na igralištima koja nisu travnata i zemljana već su načinjena od plastične imitacije trave i sitnih gumenih granula, a koje se pak dobivaju preradom polovnih automobilskih i kamionskih guma.

Ukupno 237 osoba

Amy Griffin, pomoćna trenerica ženske nogometne ekipe na washingtonskom sveučilištu tvrdi da ima popis od 237 osoba iz cijelog svijeta sa sličnim oboljenjima. Vjeruje kako su upravo gumene granule razlog, a tu tezu pojašnjava na primjeru vratara, kojih je najviše među oboljelima.
– Oni dolaze u kontakt s podlogom više od ostalih igrača. Samo prilikom zagrijavanja, golmani se nađu na podu od 50 do 100 puta i pri tome često gumene kuglice završe u rukavima, rukavicama, ispod opreme, dok one sitnije mogu preko ogrebotina i posjekotina doći u direktan kontakt s krvotokom. A da ne pričamo o onim kuglicama koje su se od istrošenosti gotovo pretvorile u prašinu, a igrači ih udišu – naglašava trenerica.

Nedostatno istraženo

U svojem istraživanju surađuje i s doktorom Vasilisom Vasiliouom, molekularnim toksikologom i profesorom epidemiologije na spomenutom sveučilištu koji pak upozorava da navedeni problem u prijašnjim istraživanjima nije dostatno istražen. Naglasio je kako svojoj djeci ne dopušta da provode vrijeme na umjetnim igralištima jer treba istražiti utjecaj kemikalija iz guma na ljude koji su im izloženi.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba