Megaprojekt na sjeveru Hrvatske

Četiri županije gradit će tvornicu automobila i zaposliti 3000 ljudi

Objavljeno: 24.12.2016. Alen Brodar

Varaždinski župan Predrag Štromar sjever Hrvatske vidi idealnim za izgradnju tvornice gotovih automobila koja bi zapošljavala od 2500 do 3000 radnika, pa je iskoristio priliku i za nedavnog posjeta predsjednice Kolinde Grabar – Kitarović Varaždinu, proširio tu ideju na nacionalnu razinu, piše Poslovni.hr.

– Posljednjih nekoliko mjeseci u Varaždinskoj i okolnim županijama napravili smo analizu potencijalnog prostora. Na zemljište ispod 100 hektara nitko neće doći, treba najmanje 150. U četiri županije – Varaždinskoj, Međimurskoj, Krapinsko-zagorskoj i Koprivničko-križevačkoj, imamo takva zemljišta, a na investitoru je da odluči je li mu važna blizina autoceste, željezničke pruge ili nešto treće – rekao je Štromar, svjestan da je dolazak tvrtke koja će tu sklapati automobile, a ne samo proizvoditi dijelove, prevelik zalogaj za jednu županiju.

Analiza stručnog kadra

– Prvo traže analizu stručnog kadra. Razgovarali smo sa Sveučilištem Sjever, srednjim školama, okolnim tvrtkama koje imaju višak kadrova i Zavodom za zapošljavanje za sve četiri županije. Ako bi bilo zaposleno 2500 do 3000 ljudi, u samo jednoj županiji neće biti dovoljno radnika. Investitorima je važna i stručnost, a sve te uvjete zadovoljavamo – objašnjava Štromar. Županija, grad i općina ne mogu privući sami takvog ulagača bez pomoći Vlade.
– Dosadašnji predsjednici Vlade nisu bili zainteresirani, no prije desetak dana razgovarao sam s Andrejem Plenkovićem i njega je ta ideja zainteresirala, kao i predsjednicu neki dan. S autoindustrijom bismo dobili dodanu vrijednost na proizvodu i radna mjesta s većim plaćama, a takva složenija proizvodnja pomogla bi i znanstvenoj zajednici – kaže Štromar.
Upitali smo stoga što o toj ideji misli i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar.

Zemljište i radna snaga

– Sjeverozapadni dio Hrvatske ima tu neku metaloprerađivačku tradiciju i u svim tim županijama ima dovoljno kvalitetne radne snage da bismo mogli raditi nešto veće za autoindustriju. Ono što je sigurno, svaka takva tvornica u svijetu je uz autocestu radi dobre povezanosti, a na nekoliko lokacija ima 150 hektara slobodnog zemljišta, koliko bi otprilike bilo potrebno za to, između ostalog i kod nas u Zagorju. Tako da istina, načelno smo pričali o tome već ranije, međutim o detaljima nismo. Mi kao župani možemo predložiti ideju, osigurati neke uvjete i upozoriti na to da u našim županijama postoji dovoljno kvalitetne radne snage, no objektivno, takav posao dovesti u Hrvatsku bez pomoći Vlade i nadležnog ministarstva, prije svega gospodarstva, te uz punu podršku vanjske diplomacije, je gotovo nemoguće – zaključio je župan Kolar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba