NOVA TURISTIČKA SEZONA

Hotelijeri u potrazi za 17 tisuća sezonaca – najviše ih se traži po Slavoniji i Zagorju

Objavljeno: 10.12.2016. mladenmandic

Hotelske kuće s mora već sada, tijekom studenog i prosinca, odrađuju prvu turu regrutacije novih radnika – najviše konobara, kuhara, radnika u servisima i slično. Većina hotelijera po sezonske radnike krenula je u Slavoniju, pa su tako već održani intervjui i prezentacije hotelskih kuća. Osim u dogovoru s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, koji im je u Slavoniju uputio slobodan kadar na razgovore, hotelijeri kreću i s medijskom akcijom pa su, kako piše Jutarnji list, sezonske radnike tražili i preko lokalnih novina, radija i televizije.

Svaki treći “zabezeciran”

Svaki treći radnik s kojim je obavljen intervju već je “zabezeciran” S poslom bi trebali početi u travnju ili svibnju sljedeće godine, a prije toga slijedi im i edukacija, tijekom koje radnici dobivaju minimalnu plaću te im se osigurava smještaj, dva obroka i edukacija. Nažalost, kažu hotelijeri, često se pokaže da jedan dio radnika koji pristupe selekcijskom procesu hotelijerskih kuća, nije dovoljno educiran niti zainteresiran za radna mjesta, a najviše problema postoji s radnim mjestom konobara, za koje hoteli više kategorije traže poznavanje dvaju stranih jezika, a osim toga, konobari vani mogu postići znatno bolju cijenu, nego kod kuće.

Andabak traži Zagorce

Radnike aktivno traže i službe Bluesun hotela u vlasništvu Jake Andabaka. Trenutačno su u fazi zaprimanja prijava, a 2. i 3. prosinca održali su i sajam poslova u Bluesun hotelu Kaj u Mariji Bistrici, pa dio njihove radne snage dolazi iz Zagorja, ali i Dalmatinske zagore. Kako su rekli u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, dosad je interes za zapošljavanje u 2017. godini izrazilo 17 hotelskih kuća, u kojima su djelatnici Zavoda dosad odradili 892 posjeta i dobili informaciju o potrebi za 17 tisuća sezonaca. Od 1. listopada, selekcijski su procesi u suradnji s HZZ-om organizirani u 15 kontinentalnih područnih ureda, na kojima su kandidati prolazili tri selekcijska kruga – pismenu prijavu, predselekciju i kratki intervju, te na kraju i testiranje.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba