Predavanje o zlatnoj žutici

“U sjeverozapadnoj Hrvatskoj ugroženo je oko tri tisuće hektara vinove loze”

Objavljeno: 23.11.2016. mladenmandic

U prostorijama Vinarije “Šafran” u Brezničkom Humu, u četvrtak s početkom u 10 sati održat će se skup vinogradara Zagrebačke, Krapinsko – zagorske, Varaždinske, Koprivničko – križevačke te Međimurske županije. Tema vinogradarskog skupa bit će problem epidemijske bolesti vinove loze – zlatne žutice.

Američki cvrčak

Radi se o bolesti koju prenosi kukac američki cvrčak. On se nastanjuje na vinovu lozu, siše njezine sokove i time širi zarazu. Bolest se manifestira začepljenjem cjevčica u stabljici vinove loze, čime se automatski sprečava protok sokova kroz njih. Bolest je prisutna u Hrvatskoj već 20 godina, a u zadnje dvije, tri godine poprima epidemijske razmjere. U županijama sjeverozapadne Hrvatske ugroženo je oko tri tisuće hektara vinove loze, odnosno 250 obiteljskih gospodarstava, koji zapošljavaju 1500 ljudi. Ministarstvo poljoprivrede je 2013. godine izdalo Naredbu za suzbijanje zaraze koja do sada nije polučila zadovoljavajuće rezultate.

Vinogradari SZ Hrvatske

Na skupu će biti nazočni svi veći vinogradari sjeverozapadne Hrvatske, predstavnici Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske obrtničke komore, inspekcijskih i savjetodavnih službi, predstavnici lokalne i regionalne samouprave te saborski zastupnici. Organizatori mole sve da svoj dolazak potvrde na mail: [email protected] ili na osobni mobitel 091 6261 499.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba