Hrvatske šume

Ministar Tolušić: Nemam namjeru isplatiti ni otpremnine, ni višemilijunske bonuse

Objavljeno: 17.11.2016. mladenmandic

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić održao je jučer sastanak s Upravom Hrvatskih šuma, predsjednikom Ivanom Pavelićem i članovima Marijom Vekić i Ivanom Ištokom. Odlukom Vlade od 3. studenoga, ministar Tolušić imenovan je jedinim predstavnikom države u Skupštini Hrvatskih šuma. Na sastanku je postignut dogovor temeljem kojega je donesena i odluka o sporazumnom prestanku radnog odnosa svih sadašnjih članova Uprave. Po ugovoru, predsjednik Uprave Ivan Pavelić i članovi Marija Vekić i Ivan Ištok imaju pravo na otkazni rok od tri mjeseca, odnosno, do odabira nove Uprave. Uz dogovor o sporazumnom raskidu ugovora o radu, ministar Tolušić izvijestio je sva tri člana Uprave kako im nema namjeru isplatiti ni otpremnine ni višemilijunske bonuse, niti će nova uprava u svojim ugovorima imati ugovorene bonuse kao oni.

Rješenja stopirana

Inače, Ivan Pavelić je ljetos bio u središtu pozornosti, kada je zatražio isplatu bonusa od 2,2 milijuna kuna, a članovi Uprave Marija Vekić i Zagorec Ivan Ištok imaju pravo na 1,5 milijuna kuna. Ukupno su troje članova Uprave Hrvatskih šuma trebali dobiti 5,2 milijuna kuna bonusa, no bivši ministar Davor Romić ta je rješenja privremeno stopirao. No, i za rezultate od ove godine, Uprava ima pravo na dodatna 2,3 milijuna kuna bonusa, što bi ukupno iznosilo 7,5 milijuna kuna. Prema riječima Ivana Pavelića, tvrtka je u prvih devet mjeseci ostvarila čak 160 milijuna kuna dobiti. Ako do kraja godine ostane na tih 160 milijuna kuna, što je izgledno, Pavelić će zaslužiti još milijun kuna bonusa, što je ukupno 3,2 milijuna ili milijun više nego kada bi se gledali rezultati zaključno s 2015. godinom. Dvoje preostalih članova Uprave, Ištok i Vekić, imali bi pak pravo na dodatnih 680 tisuća kuna bonusa od ove godine, pa bi svaki od njih trebao dobiti skoro 2,2 milijuna kuna.

Ugovore osigurao Jakovina

Ugovore koji im omogućuju isplate bonusa osigurao im je bivši SDP-ov ministar Tihomir Jakovina. On i Pavelić su inače u prijateljskim odnosima, a Jakovinu je cijela priča s bonusima stajala i mjesta na izbornoj listi SDP-a. Ištok i Vekić su inače navodno dvojili uzeti bonus, a u Ministarstvu poljoprivrede nisu htjeli reći je li netko od njih odustao od zahtjeva. Pavelić je inače i nakon izbijanja afere rekao da neće odustati od svog bonusa jer ga smatra zasluženim. Sindikati su pak upozorili da je dobit Hrvatskih šuma napuhana otkazima i rezanjem svih prava, do te mjere da je ugrožena funkcionalnost. Navodno Hrvatske šume nisu isplatile ni dio od 30 milijuna kuna vatrogascima i Savjetodavnoj službi za šume, iako su trebali, već je sve vođeno kao prihod, kako bi dobit, a time i bonusi tročlanoj Upravi bili što veći.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba