Ptičja gripa u Cerni

Ministarstvo poljoprivrede preporučuje zatvaranje peradi u kokošinjce

Objavljeno: 16.11.2016. mladenmandic

Nakon što se na području Cerne u Vukovarsko – srijemskoj županiji ponovo pojavila ptičja gripa, od koje je uginulo desetak divljih labudova, Ministarstvo poljoprivrede je, radi sprječavanja pojave i širenja ptičje gripe kod domaće peradi, donijelo Odluku o određivanju načina držanja peradi na gospodarstvima na području Hrvatske. Ministarstvo je preporučilo zatvaranje sve peradi u nastambe, gdje god je to moguće.

Cerna i Šiškovci

Na području naselja Cerna i Šiškovci u općini Cerna i naselju Retkovci u općini Ivankovo, zabranjuje se držanje peradi na otvorenom. Naredba se odnosi na kokoši, pure, guske, patke i druge ptice koje se uzgajaju ili drže radi proizvodnje mesa, rasplodnih ili konzumnih jaja i drugih proizvoda, te divlje ptice za uzgoj i rasplod. Inače, influenca ptica je vrlo zarazna virusna bolest peradi i drugih ptica, a infekcija se širi preko iscjetka dišnog trakta, izmetom ili lešinama uginulih ptica. Izmet oboljele ptice sadrži visoku koncentraciju virusa, pa se njime može kontaminirati voda, oprema, krma, stelja, prijevozna sredstva, sve što dođe u kontakt s takvim izmetom, tako da je mogućnost prijenosa velika.

Nije opasan za ljude

Ministarstvo poljoprivrede poziva sve vlasnike peradi da se drže ove odluke, kako bi spriječili moguće daljnje širenje infekcije. Napominju i da se radi o soju virusa koji nikada nije uzrokovao bolest kod ljudi, pa ovim virusom zdravlje ljudi nije ugroženo.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba