Martinje u Zagorju

Vinski meštri cesargradski prekrstili mošt u mlado vino

Objavljeno: 14.11.2016. mladenmandic

Proteklog vikenda bilo je veselo u mnogim zagorskim goricama i kletima. Kraj kapele Svetog Martina u Bojačnom u općini Zagorska Sela, u organizaciji Krapinsko – zagorske županije i općine Zagorska Sela, i ove godine održana je središnja županijska proslava Martinja. Proslava je započela svetom misom, koju je predvodio Milan Juranić, župnik iz Zagorskih Sela, a koncelebrirali su desinićki župnik Franjo Mezak i velikoerpenjski Ivan Režek. Ceremoniju krštenja mošta, pred nekoliko stotina posjetitelja, po starim Križevačkim štatutima, predvodili su Vinski meštri cesargradski, na čelu s vinskim biškupom Kekom Petrišićem.

Dar pod glavu

Kum i kuma na krštenju bili su voditeljica ureda Turističke zajednice Krapinsko – zagorske županije Ksenija Tomić i pregradski gradonačelnik i saborski zastupnik Marko Vešligaj, a kako običaj već nalaže, “malo dijete” dobilo je i prigodan dar pod glavu. Župan Željko Kolar istaknuo je kako je interes za domaćinstvo središnje županijske proslave Martinja velik.
– Organizacijom Martinja ovdje u Bojačnom, željeli smo pokazati da vodimo jednako računa o svim dijelovima županije, bilo da se radi o manjim općinama ili većim gradovima. Ovom prilikom ujedno bih želio istaknuti da s partnerima iz Slovenije planiramo kroz naredne dvije i pol godine obnoviti Sutlansko jezero, čime ćemo stvoriti jake temelje za razvoj turizma na području općine Zagorska Sela, a time i za otvaranje novih radnih mjesta – rekao je župan Kolar.

Povratak ljudi

Sve prisutne, uz želju da provedu ugodno poslijepodne, pozdravio je i načelnik Zagorskih Sela Željko Kodrnja. Naglasio je kako se i u malim sredinama trebaju stvoriti uvjeti za povratak ljudi u ove raseljene krajeve. Nakon ceremonije krštenja, za dobro raspoloženje uz mlado vino i ostale zagorske delicije, pobrinuli su se Taborgradski dečki.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba