Ministarstvo graditeljstva

U ponedjeljak se objavljuje Javni poziv za obnovu višestambenih zgrada

Objavljeno: 13.10.2016. mladenmandic

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja u ponedjeljak će objaviti Javni poziv za dostavu projektnih prijedloga za energetsku obnovu višestambenih zgrada. Krajnji rok za podnošenje projektnih prijedloga bit će 90 dana od objave. Ovim Pozivom počinje se trošiti novac iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Hrvatski Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost više neće dodjeljivati novac u te svrhe, ali će pomagati prijaviteljima u pripremi.

Najviše 16,5 milijuna kuna

Ministarstvo će dodijeliti 152 milijuna kuna. Na javni poziv prijaviti se mogu suvlasnici višestambenih zgrada, a prijave u njihovo ime podnosi upravitelj zgrade ili predstavnik suvlasnika. Prijavitelji mogu tražiti od 150 tisuća kuna do najviše 16,5 milijuna kuna po jednoj višestambenoj zgradi. Sufinancira se projektna dokumentacija u iznosu od 85 posto, koja uključuje izradu energetskog pregleda i energetskog certifikata prije i poslije obnove zgrade i glavni projekt. Provedba energetske obnove, te stručni i projektantski nadzor sufinanciraju se u iznosu od 60 posto prihvatljivih troškova. Od radova, financiraju se obnova fasade, zamjena sustava grijanja, zamjena unutarnje rasvjete te uvođenje obnovljivih izvora energije.

Obnova školskih zgrada

Početkom studenog, Ministarstvo je najavilo i Poziv za energetsku obnovu zgrada javnih ustanova koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja. Na ovaj poziv će se moći javiti jedinice lokalne i područne odnosno regionalne samouprave koje su vlasnici zgrada te Javne ustanove koje obavljaju djelatnost predškolskog odgoja, osnovnoškolskog i srednjoškolskog odgoja i obrazovanja te visokog obrazovanja.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba