Zagorci u Bruxellesu

Predstavili projekte, održali sastanak u predstavništvu HGK i susreli se s hrvatskim gospodarstvenicima

Objavljeno: 13.10.2016. Jelena Jazbec

Delegacija Krapinsko – zagorske županije, koju predvodi župan Željko Kolar, ovih je dana bila u radnom posjetu Bruxellesu. Uz župana, otputovali su i njegov zamjenik Anđelko Ferek – Jambrek, pročelnica Upravnog odjela KZŽ za gospodarstvo Sanja Mihovilić te direktorica ZARA-e Karolina Barilar. Posjet je započeo jučerašnjim obilaskom sjedišta FEDARENE-a, Europskog udruženja regija i energetskih agencija, koje broji više od 80 članova u 19 europskih zemalja i okuplja sve značajnije europske energetske agencije te niz aktivnih europskih regija koje potiču održivi energetski razvitak.

Energetska učinkovitost

– Prilikom posjeta FEDARENE-u, upoznali smo se s radom i planovima udruženja za sljedeće tri godine. Bila je to ujedno prilika da i mi predstavimo neke svoje projekte i programe koje imamo na polju energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije te da popričamo o suradnji na predstavljanju i realiziranju istih – rekao je nakon obilaska župan Kolar.
Delegacija je održala i radni sastanak u predstavništvu Hrvatske gospodarske komore u Bruxellesu, a kasnije tijekom dana održan je susret s hrvatskim gospodarstvenicima.

Organizirali debatu

Danas je Krapinsko – zagorska županija u Odboru regija bila organizator debate na temu “Kako okrupnjavati male investicijske energetske projekte u velike regionalne”. Debata je organizirana na primjeru Newlight projekta, koji se trenutno provodi na području Krapinsko – zagorske i Zagrebačke županije. U sklopu projekta, povezalo se čak 57 gradova i općina iz Krapinsko – zagorske i Zagrebačke županije, u jedan investicijski projekt. Za pripremne aktivnosti, čija ukupna vrijednost iznosi oko šest milijuna kuna, osigurano je 90 posto bespovratnih sredstava iz EU fonda ELENA. Na ukupno 28 jedinica lokalne samouprave iz KZŽ, u pripremnoj fazi odnosi se 35 posto sredstava, a procijenjena ukupna vrijednost investicije iznosi čak 20 milijuna eura. Debata je održana u sklopu 14. Europskog tjedna regija i gradova (EUWRC), koji se u Bruxellesu održavao od 10. do 13. listopada.
– Izuzetno sam ponosan što smo danas predstavili projekt Newlight, čiji je nositelj Krapinsko – zagorska županija. Pokazali smo da možemo biti prvi među jednakima, jer naime, ovaj projekt prepoznat je od strane drugih europskih regija, i kako stvari stoje, u budućnosti bi trebao postati model kojeg će preuzeti sve ostale zemlje Europske unije, što složit ćete se, nije mala stvar – rekao je župan Kolar po završetku debate.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba