In memoriam

Preminula voditeljica kumrovečkog “Starog sela” Branka Šprem Lovrić

Objavljeno: 12.10.2016. mladenmandic

Nakon duge i teške bolesti, preminula je voditeljica kumrovečkog “Starog sela” Branka Šprem – Lovrić. Rođena je u Zagrebu, 21. studenoga 1952. godine, gdje je završila osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, etnologiju te ruski jezik i književnost. Stekla je stručni naziv profesorice etnologije i ruskog jezika. Gotovo je cijeli svoj radni vijek, od 1. svibnja 1979. godine, provela u Muzeju “Staro selo” Kumrovec. Za vrijeme djelovanja i rada RO “Spomen park Kumrovec” i Javnog poduzeća Kumrovec, od 1987. do 1993. godine, bila je rukovoditeljica. Autorica je mnogobrojnih kataloga, stalnih muzejskih postava, domaćih i inozemnih izložbi, voditeljica brojnih projekata, kako u Muzeju “Staro selo“ Kumrovec, tako i u drugim institucijama.

Članica ICOM-a

Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu magistrirala je 1995. godine, s temom “Spremišta za kukuruz u Hrvata s njihovim paralelama u Europi“, te je stekla stručnu spremu magistrice društvenih, humanističkih i teoloških znanosti iz područja povijesnih znanosti. Od 1999. godine bila je članica ICOM-ove sekcije Europskog društva muzeja na otvorenom, te aktivnim sudjelovanjem u radu te internacionalne muzejske asocijacije, kroz predavanja i projekcije, prezentirala Muzej “Staro selo” Kumrovec u Europi. Kao predavač, aktivno je sudjelovala u Društvu etnologa i antropologa Rusije s međunarodnim sudjelovanjem.

Red Danice hrvatske

Za zasluge u radu na području kulture, odlukom predsjednika Hrvatske, odlikovana je redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića. Kao viši konzultant radila je i na projektu Craftattract – tradicijski obrti – nove atrakcije za kulturni turizam, za koji je primila godišnju nagradu Hrvatskog muzejskog društva za najbolji muzejski projekt u 2008. godini.
Posljednji ispraćaj Branke Šprem – Lovrić bit će danas u 14.30 sati u velikoj dvorani Krematorija u Zagrebu, a komemoracija će se održati u utorak, 18. listopada, u 13 sati u Muzeju “Staro selo” Kumrovec.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba