“Zagorje Vukovaru“

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava: Ovo je potvrda hrvatskog zajedništva

Objavljeno: 25.09.2016. zagorjeinternational

Delegacija Krapinsko – zagorske županije, zajedno s predstavnicima svih zagorskih gradova i općina, članovima braniteljskih udruga i predstavnicima medija, posjetila je grad Vukovar, u kojem je održana cjelodnevna manifestacija “Zagorje Vukovaru“. Po dolasku u Vukovar, u uredu vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave održan je prijem, nakon čega su zagorski predstavnici položili vijence i zapalili svijeće kod križa svim žrtvama koje su dale život za slobodnu Hrvatsku. Vijence su položili krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, predsjednica Županijske skupštine Vlasta Hubicki, zamjenici župana Jasna Petek i Anđelko Ferek – Jambrek, umirovljeni pukovnik HV-a Žarko Miholić, monsinjor Zlatko Koren, kao i delegacija grada Vukovara – gradonačelnik Penava zajedno s predstavnicima Grada.

Vijenci su položeni i na spomen – obilježju masovne grobnice na Ovčari, kao i na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru.

– Čast mi je i zadovoljstvo što smo zajedno s gradonačelnikom grada Vukovara uspjeli dogovoriti ovu akciju “Zagorje Vukovaru“. Glavni okidač je bila obnova vukovarskog vodotornja kao simbola otpora agresoru i na neki način dug gradu heroju Vukovaru i njegovim stanovnicima i braniteljima za sve ono što su učinili za obranu Republike Hrvatske – rekao je Kolar.

Autentičan poklon

Gradonačelnik Ivan Penava izrazio je zadovoljstvo manifestacijom “Zagorje Vukovaru“.

– Krapinsko-zagorska županija uključila se u projekt obnove vodotornja, no osim novčanih sredstava, važno je naglasiti upravo hrvatsko zajedništvo, kojemu se prigodom manifestacije “Zagorje Vukovaru“ svjedočilo tijekom cijelog dana. Vukovar je grad svih Hrvata, otvoren za svakog građanina Republike Hrvatske, gdje se svaka osoba može osjećati kao kod kuće. To nam posjet župana Krapinsko – zagorske županije, zajedno s predstavnicima svih gradova i općina iz županije, govori za sebe, a ono što treba istaknuti, jest svakako jedan doista autentičan poklon, glazbena ograda – istaknuo je Penava.

Naime, Krapinsko – zagorska županija poklonila je gradu Vukovaru orgulje, kakve su prethodno postavljene u Zelenjaku, a na kojima svi, bez prethodnog glazbenog znanja, mogu odsvirati početke taktove hrvatske himne. Orgulje, odnosno glazbena ograda, postavljena je na Trgu Republike Hrvatske, a ona, naglasio je župan Kolar, predstavlja jedno prijateljstvo, jednu buduću dobru suradnju između grada Vukovara i Krapinsko – zagorske županije, pogotovo iz razloga što je 11.500 Zagoraca sudjelovalo u Domovinskom ratu, kroz sve postrojbe hrvatske vojske i policije na svim ratištima. Za vukovarski vodotoranj, Krapinsko – zagorska županija ove je godine donirala 50 tisuća kuna, a za sljedeću godinu u proračunu je osigurano dodatnih 100 tisuća kuna. Donacija Općoj bolnici Vukovar iznosila je 20 tisuća kuna, a vrijednost glazbenih orgulja je 35 tisuća kuna.

Štrukli i mlinci

Zagorska delegacija obišla je i muzej Opće županijske bolnice Vukovar. U sklopu akcije “Dajmo djeci korijene i krila“, djeci dječjih vrtića “Vukovar 1“ i “Vukovar 2“ podijeljene su drvene igračke, a polaznici vrtića pripremili su prigodni program – tradicionalne pjesme i ples u narodnim nošnjama vukovarskog kraja.

Zagorska je delegacija na Trgu Republike Hrvatske Vukovarcima podijelila zagorske štrukle, mlince i drvene igračke, nakon čega je otkrivena glazbena ograda i započeo kulturno – zabavni program manifestacije “Zagorje Vukovaru“, u sklopu kojeg su koncert održali najpoznatiji kajkavski izvođači. (ZI)

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba