Završetak “Branja grojzdja”

Najmlađi berač, šestomjesečni Martin Klasić, zvijezda ovogodišnje povorke u Pregradi

Objavljeno: 25.09.2016. Jelena Jazbec

Konjske zaprege i narodne nošnje, glazba i ples, zavladali su danas nakratko ulicama Pregrade, gdje je održana svečana povorka beračica i berača, čime je obilježen završetak 46. manifestacije “Branje grojzdja“. Povorka kola krenula je od pregradskog dječjeg vrtića, te prošla ulicama grada, sve do Trga Gospe Kunagorske, gdje je publiku zabavljala Klapa Kmeti. Skupine berača na središnjem su se trgu pojedinačno predstavile brojnoj publici, a na pozornici su nastupili članice i članovi KUD-a Đurmanec te KUD-a “Zlatko Baloković“ iz Krapinskih Toplica, kao i tamburaši KUD-a Pregrada, solistica Lucija Belošević i mališani iz pregradskog Dječjeg vrtića “Naša radost“.

Nagrade za najberače

Pri kraju programa, podijeljene su prigodne nagrade za najuspješnije skupine berača, te pojedinačno za najberače. Najberačicom proglašena je Barbara Svečak, ovogodišnji najberač je Andrej Pavić, dok su u kategoriji mališana najboljima proglašeni Mateja Sinković i Martin Klasić. Upravo je mali Martin iz Prigorja bio prava atrakcija ovogodišnje povorke, s obzirom na to da je navršio tek šest mjeseci, i kao takav ponio titulu najmlađeg ovogodišnjeg berača.

Povorku nije propustio ni krapinsko – zagorski župan Željko Kolar.

– Jedna prekrasna atmosfera, konji, kola, narodne nošnje. Radi se o 46 godina dugoj tradiciji, možemo slobodno reći da su mnoge generacije svoj trud i rad uključile da bi ovo danas bilo na ovako visokoj razini – rekao je, otkrivši što ga se najviše dojmilo u programu ovogodišnjeg “Branja grojzdja“.

– Prije svega me se dojmio broj raznih događanja, od kulturno – zabavnog sadržaja pa do sportskih sadržaja. Čitavo vrijeme održavanja manifestacije na neki su se način ispreplitali prošlost, sadašnjost i budućnost, i to je izuzetno bitno, da ne živimo samo u prošlosti, iako trebamo čuvati našu tradiciju, moramo gledati u budućnost, i to Pregrada jako dobro radi. Mogla bi biti primjer i nekim drugim sredinama – istaknuo je.

Kruna manifestacije

U povorci beračica i berača uživao je i pregradski gradonačelnik Marko Vešligaj.

– Mnoštvo ljudi, lijepo vrijeme, mislim da se sve idealno poklopilo. Ovo danas bila je kruna naše manifestacije. Drago mi je što su se ovdje u tolikom broju okupili naši Pregračani i Pregračanke, ali i gosti iz drugih krajeva Zagorja, kao i iz susjedne nam Slovenije – istaknuo je, dodavši kako je izuzetno ponosan i zadovoljan ovogodišnjim “Branjem grojzdja“.

– Jako sam zadovoljan, bilo je više od 50 događaja i svi su uspješno odrađeni. Bilo je jako puno posjetitelja, vrlo dobra medijska popraćenost, i koristim priliku da zahvalim svima koji su pomogli da se i ove godina manifestacija održi – dodao je.

Tijekom poslijepodneva, posjetitelji će uživati u gastronomskoj ponudi i glazbenom programu u šatorima, a u 18 sati na rasporedu je predstava “Probudi se, Kato“, dramske skupine KUD-a “Naša lipa“ Tuhelj.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba