51. Festival kajkavskih popevki

Predsjednica RH Kolinda Grabar – Kitarović: Volim ove zagorske popevke i večeras ću uživati

Objavljeno: 10.09.2016. Jelena Jazbec

Stihovima “Dobro mi došel, prijatel”, u krapinskoj Festivalskoj dvorani, večeras je započeo središnji događaj Tjedna kajkavske kulture, ono što Krapinu čini prepoznatljivom ne samo u Zagorju, nego i diljem Hrvatske – 51. po redu Festival kajkavskih popevki. U proteklih 51 godinu, na krapinskoj je pozornici otpjevano više od 1500 kajkavskih popevki, a mnoge od njih postale su bezvremenski hitovi – “Dobro mi došel, prijatel”, “Suza za zagorske brege”, “Popevke sem slagal”, “Oko jene hiže” i brojne druge. I večeras će u Krapini biti izvedeno 19 novih popevki, a nastupaju poznata imena poput Ronalda Brausa, Danijele Pintarić, Ivane Kindl, Damira Kedže, Jasne Zlokić, Tomislava Brajše, Ivice Pepelka, Marije Borić i drugih.

Promocija kajkavskog kraja

Festival se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar – Kitarović, koja je stigla u Krapinu i u programu ovogodišnjeg Festivala kajkavskih popevki uživa iz prvog reda krapinske dvorane.
– Volim ove zagorske popevke, tako da, idem uživati. Ovo je jedan važan element brendinga Hrvatskoga zagorja i kajkavskoga kraja općenito. Žao mi je da se samo jednom godišnje okupljamo ovdje oko riječi “kaj”, ali nadam se da će lokalna samouprava poraditi na tome da malo više promičemo i ovaj kraj i ovaj izričaj – rekla je predsjednica prilikom ulaska u dvoranu.

Pozitivni komentari

Prilikom dolaska u Krapinu, dočekao ju je gradonačelnik Zoran Gregurović, koji nije krio zadovoljstvo ovogodišnjom organizacijom Tjedna kajkavske kulture.
– Moram priznati da sam ja kao gradonačelnik, ali i svi mi koji smo u organizaciji, jako zadovoljni zbog pozitivnih komentara posjetitelja koji su bili u Krapini, s, evo, nizom noviteta koji su ovdje pripremljeni – na Trgu, u parku, pa i vezanih za Gospodarski zbor, koji se proširio van onih okvira Osnovne škole “Ljudevit Gaj”. Naravno, finale je ovaj Festival kajkavskih popevki, meni je drago da to polako raste. Ono što je meni posebna želja, da Tjedan kajkavske kulture i Festival, ponovno zauzmu ono mjesto i imaju tretman kao nekad – istaknuo je Gregurović.
U Krapinu je stigao i predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner, kao i drugi visoki politički dužnosnici.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba