Središnja proslava Dana pobjede

U Domovinskom ratu sudjelovalo 11.500 Zagoraca i nije bilo ratišta i postrojbi gdje ih nije bilo

Objavljeno: 03.08.2016. mladenmandic

U prisustvu 200-tinjak branitelja iz svih zagorskih braniteljskih udruga i njihovih gostiju, prigodnom svečanošću obilježena je 21. godišnjice Vojno redarstvene akcije “Oluja”, Dan pobjede, Dan domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja. Organizatori obilježavanja bili su Udruga “Gromovi” KZŽ, Klub veterana “Puma” KZŽ, i URV “Tigrovi” KZŽ, uz pokroviteljstvo Krapinsko – zagorske županije i Grada Krapine. Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća kod Središnjeg križa na krapinskom Gradskom groblju za sve poginule branitelje, održana je i sveta misa u crkvi Svetog Nikole.

Mimohod ulicama

Po završetku svete mise, formirana je povorka, te je krenuo mimohod krapinskom ulicama u pratnji Gradskog puhačkog orkestra Krapina i članova povijesnih postrojbi. Središnji dio svečanosti održan je pod zidinama Starog grada. Na samom početku svečanosti, obitelj i djeca poginulih hrvatskih branitelja, podignuli su petmetarski hrvatski stijeg na 18 metara visoki jarbol iznad Starog grada.
U ime organizatora, sve branitelje i ostale goste pozdravio je u ime Gromova, Tigrova i Puma Zvonimir Kantolić, zatim nekadašnji zapovjednik 103. zagorske brigade Žarko Miholić, najviše rangirani časnik Hrvatske vojske i nekadašnji zapovjednik Tigrova, general zbora Josip Lucić, gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović te krapinsko – zagorski župan Željko Kolar. Svi oni istaknuli su poseban doprinos Zagoraca ostvarenju pobjede u Domovinskom ratu, rekavši kako je u tom ratu sudjelovalo 11.500 vojnika i policajaca iz Krapinsko – zagorske županije, od čega njih oko 8500 je prošlo kroz 103. zagorsku brigadu, a oko 2700 sudjelovalo ih je u akciji “Oluja”. Dodali su kako nije bilo ratišta i postrojbi gdje nije bilo Zagoraca. Svi su oni bili mirni i tihi, došli su na ratište sa svojih njiva, odvojeni su od svojih obitelji, ali s velikim srcem i ljubavi za Hrvatsku – rekli su u svojim prigodnim govorima.

Do iduće godine spomenik

Gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović posebno je najavio kako se Grad Krapina u suradnji s braniteljskim udrugama aplicirala prema Ministarstvu branitelja, s projektom da se iznad Starog kraljevskog grada Krapina, ispod danas postavljenog hrvatskog stijega, postavi i spomenik sa spomen pločom na kojoj bi bila ispisana imena svih zagorskih branitelja koji su poginuli u Domovinskom ratu, te da se uredi okoliš i stazice do spomenika. Za taj projekt već im je odobreno 80 tisuća kuna, te ako to neće biti dovoljno, svojim novcem uskočit će i Grad. Spomenik bi se trebao napraviti do Dana pobjede sljedeće godine.
Nakon svečanosti, održano je i druženje branitelja uz vojnički grah na Starom gradu, a za dobro raspoloženje pobrinuli su se Podvinčani i Rajko Suhodolčan.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba