Ravnatelj HZZO-a Fedor Dorčić:

Od 1. rujna u probni rad puštamo e-kartone i kroz godinu dana imat ćemo informatizaciju kao nitko u Europi

Objavljeno: 02.08.2016. mladenmandic

Od 1. rujna, najavio je ravnatelj Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje Fedor Dorčić, u probni rad pustit će se e-kartoni – pametne kartice s podacima o pacijentu. Dodao je kako ćemo u idućih godinu dana imati punu informatizaciju zdravstvenog sustava, kakvu nema nijedna druga zemlja u Europi.

Povezanost s HZZO-om

– Sve bolnice informatički će biti povezane s HZZO-om, uvest će se centralni kalendar naručivanja, kojim će se izbjeći sadašnja mogućnost dupliranja narudžbi, jer će one biti vezane uz OIB pacijenta. U HZZO-u izrađujemo i internetski portal na kojemu će svaki osiguranik, doktor primarne zdravstvene zaštite i bolnički liječnik imati uvid u liste čekanja i provesti narudžbu putem aplikacije. Plan je da novi sustav u punoj formi zaživi za šest do 12 mjeseci – rekao je Dorčić.
Osim e-kartona, postupno će biti pušteni u rad i mobilna aplikacija za naručivanje, e-uputnice, e-nalazi i e-fakture.
– Kada zaokružimo cjelinu, među prvima u Europi imat ćemo jedan tako informatiziran zdravstveni sustav. Mislim da ga sada u takvom opsegu nema nitko – istaknuo je ravnatelj HZZO-a, dodajući kako će pacijente starije životne dobi, koji se ne služe internetom, naručivati doktori primarne zdravstvene zaštite ili mlađi članovi obitelji.

Porast dugova

Odgovarajući na novinarski upit, ravnatelj HZZO-a ustvrdio je kako liste čekanja nisu u značajnom porastu u odnosu na proteklu godinu.
– Imamo nešto više od 800 tisuća pregleda na čekanju, no u 80 posto slučajeva riječ je o narudžbama nakon izvršenog zahvata, dijagnostičke pretrage ili terapijskog postupka. HZZO će na jesen nastaviti provoditi analizu poslovanja bolnica, koje su u prvih šest mjeseci ove godine napravile 270 milijuna kuna novih dugova. U prvih pet mjeseci ove godine imali smo porast dospjelih dugova bolnica za 50-ak milijuna kuna, no u lipnju, kao posljedica raznih aktivnosti, taj je trend zaustavljen – rekao je Dorčić te najavio nastavak racionalizacije poslovanja bolnica. Najavio je također i oštriju kontrolu bolovanja i izdavanja lijekova na recept, čija je potrošnja u stalnom porastu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba