HDZ i HKS Oroslavja

“Zašto bi vodne građevine dali badava, zar zato da nam sutra gule kožu skupim računima?”

Objavljeno: 14.07.2016. mladenmandic

Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Oroslavja raspravljalo se, između ostalog, o tekstu ugovora sa Zagorskim vodovodom o prijenosu komunalnih vodnih građevina u vlasništvo Zagorskog vodovoda.
– Nakon višemjesečnih pregovora vezanih uz projekt aglomeracije, te prijenosa komunalnih vodnih građevina koje su financirali i gradili naši građani u vlasništvo Zagorskog vodovoda bez naknade, Klub gradskih vijećnika HDZ-a i HKS-a Oroslavja ponovno je uspio spriječiti donošenje odluke o prijenosu vlasništva jer Zagorski vodovod nije prihvatio neke od zahtjeva vijećnika, poput povećanja vlasničkog udjela Grada, odnosno nije ponudio alternativnu mogućnost vezanu uz fiksiranje cijene odvodnje za građane Oroslavja na razini postojeće, niti se pristao ugovorno obvezati da ukoliko do 2023. godine ne sagrade komunalnu infrastrukturu odvodnje na području cijelog Grada, vrate postojeće vodne građevine nazad u vlasništvo Grada bez naknade.

Guske u magli

Žalosno je da gradonačelnik i gradski SDP slijepo, poput gusaka u magli, bespogovorno i bezuvjetno žele prenijeti vodnu infrastrukturu Grada koju su gradili naši građani u trajno vlasništvo Zagorskog vodovoda bez ikakve naknade i uvjeta kako bi sutra taj isti Zagorski vodovod mogao guliti kožu našim građanima skupim računima za odvodnju. Sve je to samo još jedan partijski diktat i obmana naših građana koji plaćaju jedan od najskupljih kubika vode u Hrvatskoj – kažu vijećnici HDZ-a i HKS-a.
Dodaju kako Zagorski vodovod iz godine sve lošije posluje što se očituje kroz kontinuirano smanjenje profitabilnosti dobrim dijelom uzrokovanim na račun političkog uhljebljivanja. Dokaz tome je porast broja zaposlenika u protekle četiri godine za ukupno 26 zaposlenika – sa 164 na 190, što je dovelo do rasta prosječnog godišnjeg troška bruto plaća za 3,5 milijuna kuna, odnosno sa 15,8 milijuna kuna u 2011. na 19,3 milijuna kuna u 2015. godini, što je gotovo 40 posto prihoda.

Javna tribina

– U interesu naših građana, te odgovornog upravljanja imovinom u vlasništvu Grada, voljni smo organizirati javnu tribinu i gradski referendum na kojem će građani Oroslavja glasati o prijenosu vlasništva nad vodnim građevinama ukoliko Zagorski vodovod za uzvrat ne ponudi prihvatljivo rješenje i ugovorno se ne obveže prema Gradu – zaključuju vijećnici HDZ-a i HKS-a.


 

Zagorski vodovod kaže da je sve rađeno po zakonu i u javnom interesu građana

“Ako se odluka ne donese, Oroslavčani bi mogli ostati bez 93 posto novca iz EU za projekt vrijedan 68 milijuna eura”

Iz Zagorskog vodovoda su nam odgovorili kako su prijenos vlasništva nad komunalnim vodnim građevinama, kao i rokovi i način prijenosa određeni prijelaznim i završnim odredbama Zakonom o vodama koji predviđa prijenos u obliku temeljnog uloga ili prijenosa bez naknade. Sukladno Zakonu o vodama, prijenos komunalnih vodnih građevina u vlasništvo Zagorskog vodovoda izvršen je bez naknade uglavnom od strane svih jedinica lokalne samouprave osim Općine Stubičke Toplice i Općine Marija Bistrica, dok zahtjev Grada Oroslavja za prijenosom istih u obliku temeljnog kapitala nije dostavljen Zagorskom vodovodu.

Odluka od lani

Nadalje, Gradsko vijeće Oroslavja je prije godinu dana donijelo Odluku o prijenosu prava vlasništva komunalnih vodnih građevina otpadnih voda na području Oroslavja, te je dostavilo Zagorskom vodovodu, a ta odluka je prihvaćena na Skupštini Zagorskog vodovoda. Zagorski vodovod je stoga uputio Ugovor o prijenosu komunalnih vodnih građevina Gradu na potpis, međutim isti nije vraćen. Zakonom o vodama, djelatnosti javne vodoopskrbe i javne odvodnje su od interesa za jedinice lokalne samouprave na uslužnom području te su iste dužne osigurati obavljanje tih djelatnosti. Same djelatnosti javne vodoopskrbe i javne odvodnje obavljaju temeljem Zakona isključivo javni isporučitelji vodne usluge. Pravni status i predmet poslovanja isporučitelja komunalnih usluga u djelatnostima opskrbe pitkom vodom, odvodnje i pročišćavanje otpadnih voda čiji je pravni status bio uređen sukladno Zakonu o komunalnom gospodarstvu, morao se uskladiti u određenom roku, sa Zakonom o vodama, odnosno, a Zakon je predvidio da ukoliko se ne postupni na opisani način, područja tih jedinica lokalne samouprave neće se financirati iz sredstava državnoga proračuna, naknade za korištenje voda i naknade za zaštitu voda, niti će se sufinancirati projektiranje, građenje, rekonstrukcija ili sanacija, komunalnih vodnih građevina.

Suradnja i disciplina

– Interes Zagorskog vodovoda, kao i svih jedinica lokalne samouprave na uslužnom području jest i trebao bi biti suradnja i omogućavanje povlačenje sredstva EU fondova. Na predmetnom projektu se radi o visini od 93 posto bespovratnog novca projekta čija se vrijednost procjenjuje na 68 milijuna eura. Samo disciplina u provođenju Zakona i sinteza javnog interesa od strane svih dionika mogu garantirati uspješnost provedbe projekta – ističu u Zagorskom vodovodu.


Gradonačelnik Oroslavja Ivan Tuđa:

Početni udjeli su utvrđeni po broju stanovnika, a ne po imovini ili investiranju

Gradonačelnik Oroslavja Ivan Tuđa rekao nam je kako je Zakonom definirano da se sve vodne građevine moraju prenijeti poduzeću registriranom za odvodnju bez naknade ili uz povećanje udjela, no svi gradovi i općine koje su to do sad napravile, učinile su to bez povećanja udjela u Vodovodu, kojeg je i Oroslavje osnivač.
– Bilo je i ranije prijedloga da se udjeli mijenjaju jer su neke Jedinice lokalne samouprave investirale u zajedničko poduzeće više, a neke manje, no zadržao se princip da se to ne mijenja jer su početni udjeli utvrđeni po broju stanovnika, a ne po imovini ili investiranju – rekao nam je oroslavski gradonačelnik Ivan Tuđa.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba