Prijedlog izmjena i dopuna Zakona

Ministrica uprave na odlasku ukinula bi Grad Klanjec i čak 14 zagorskih općina?

Objavljeno: 05.07.2016. Alen Brodar

Prijedlog izmjena Zakona o javnoj, lokalnoj i regionalnoj samoupravi koji je u petak u Osijeku predstavila ministrica Dubravka Jurlina Alibegović, izazvao je burne reakcije hrvatskih župana. Zbilo se to na Izvršnom odboru Hrvatske zajednice županija.
– Žali Bože dva sata izgubljena na raspravljanja o takvim parcijalnim rješenjima! Ne vidim niti jedan bitan pomak. Nema ni riječi o poreznoj reformi koja bi županijama omogućila veća primanja jer nam uzimaju gotovo sve – komentirao je osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić za Večernji list.
Decentralizacija u punom značenju te riječi, složni su župani, ključ je za efikasnije funkcioniranje lokalne samouprave.

Upitan trenutak

– Reforma je stigla u upitnom trenutku, pred izbore. Želimo biti partneri u reformi, ali ministrica treba utvrditi konačno teritorijalni ustroj i provesti ono što reforma i podrazumijeva, a to je decentralizacija funkcija i da se ova država konačno razvlasti jer smo najdecentraliziraniji u Europi – poručio je šibensko-kninski župan i predsjednik Hrvatske zajednice županija Goran Pauk.
Uvjeren je kako se već na raspravi u Osijeku “došlo do saznanja da su županije najstabilnije teritorijalne jedinice i ne treba ih dirati”.
– No, ima mogućnosti da budu efikasnije i kvalitetnije. Očekujemo od države da nam da dodatne poslove, ali i dodatne financije kako bismo ih kvalitetno obavljali, a ne da raspravljamo smije li se županom biti dva ili tri puta i treba li smanjiti cenzus plaća sa 20 na 15 posto. Ne tražimo veće ovlasti, već ovlasti da radimo kvalitetnije – poručio je Pauk.

Manje od 3000 stanovnika

I dok se županije najvjerojatnije ne bi diralo, Mostova tehnička ministrica uprave Jurlina Alibegović, istaknula je da bi se, između ostalog, ukinule općine i gradovi s manje od tri tisuće stanovnika. To znači da bi se uz Grad Klanjec, strogo gledajući samo broj stanovnika, u Zagorju ukinulo i 14 općina – Budinščina, Desinić, Hrašćina, Jesenje, Kraljevec na Sutli, Kumrovec, Mače, Mihovljan, Novi Golubovec, Petrovsko, Stubičke Toplice, Tuhelj, Zagorska Sela i Zlatar Bistrica. Dakako, osim broja stanovnika, bitnu bi ulogu imali i proračuni jedinica lokalne samouprave, a u tom se slučaju popis ipak malo mijenja.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba