Zaštita prirode

Po deveti put provedena akcija prebrojavanja ugrožene i zaštićene biljne vrste kockavice

Objavljeno: 13.04.2016. mladenmandic

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Krapinsko – zagorske županije po deveti puta zaredom provodi akciju prebrojavanja kockavice, ugrožene i strogo zaštićene vrste koja raste u Krapinsko – zagorskoj županiji.

Ove su godine u akciji sudjelovali učenici iz Osnovnih škola Ksaver Šandor Gjalski iz Zaboka, Bedekovčine, Zlatar Bistrice i Konjščine kojima je prezentirana metodologija prebrojavanja kockavice na terenu. Učenici su odredili veličinu njenih populacija prebrojavanjem jedinki na plohama određenih površina i upisali podatke u formular za procjenu stanja populacije kockavice.

Kockavice su prebrojane na osam ploha veličine 25 četvornih metara, a sveukupno je na tim plohama prebrojano 470 jedinki kockavice te su utvrđene glavne prijetnje njihovom staništu.

Kockavica je ugrožena vrsta kojoj prijeti izumiranje zbog gubitka njenih prirodnih staništa – vlažnih livada, pa iz Javne ustanove apeliraju na vlasnike livada i pašnjaka na kojima raste kockavica da obavljaju redovitu košnju kako ne bi došlo do njezina zaraštanja.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba